Astralis – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Astralis - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Astralis je lijek za rak dojke kod žena u menopauzi

Takozvani hormonalni rak dojke kod žena se liječi suzbijanjem proizvodnje hormona estrogena u tijelu žene. Astralis je lijek za rak dojke kod žena u menopauzi, a njegovo djelovanje na to da blokira enzim aromatazu čime se sprječava povećana proizvodnja hormona estrogena i tako sprječava i kontrolira rast tumora. Žene koje još uvijek imaju mjesečnicu ne smiju uzimati ovaj lijek jer se on ne primjenjuje u predmenopauzi. Ne smiju ga uzimati niti bubrežni ili jetreni bolesnici.

Astralis se ne preporučuje niti osobama koje boluju od osteoporoze, niti ako uzimate druge lijekove za rak dojke koji služe kao korektivi estrogena ili ako koristite hormonsku nadomjesnu terapiju koja sadrži estrogen. Lijek se ne smije uzimati niti u trudnoći ili za vrijeme dojenja, a ni uz druge lijekove za rak dojke, niti uz lijekove za neplodnost ili za liječenje nekih drugih ginekoloških stanja. Ako se pojave umor i pospanost kao nuspojave, bolje je da ne vozite.

Astralis i moguće nuspojave ovog lijeka

Osim interakcija s drugim lijekovima, treba razmotriti astralis i moguće nuspojave ovog lijeka koje se ne moraju pojaviti kod svakoga. Terapiju ovim lijekom mogu pratiti glavobolje, mučnine, naleti vrućine, bolovi u kostima i zglobovima, upala zglobova ili artritis, osteoporoza (gubitak koštane mase), slabost, depresija. Terapiju često prati gubitak apetita, proljev, povraćanje, velika pospanost, gubitak kose, alergijske reakcije, oticanje lica, usta jezika, bolovi u kostima i mišićima, krvarenje iz rodnice, povišen kolesterol, promijenjene vrijednosti krvnih nalaza.

Astralis može izazvati i sindrom karpalnog tunela (trnci, slabost, bol, hladnoća u dijelu šake). Rjeđe nuspojave mogu biti hepatitis, povišena razina kalcija u krvi, koprivnjača, škljocajući prst koji ostaje savinut. Još rjeđe su nuspojave upale kože sa crvenim mrljama, mjehurima i plikovima, ljubičasti osip po koži zbog upaljenih malih krvnih žila (Schönlein purpura), izrazito jaka infekcija kože sa čirevima i mjehurićima (Stevens-Johnsonov sindrom) ili teške alergijske reakcije sa teškoćama gutanja i disanja, tada odmah trebate otići liječniku.

Kako treba uzimati astralis

Djeci, adolescentima, trudnicama i dojiljama se ovaj lijek ne propisuje. Pročitajte uputu o lijeku i zapamtite kako treba uzimati astralis, uzima se jedna tableta dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme svaki dan, tako nećete zaboraviti uzeti lijek, progutajte cijelu tabletu s malo vode i svejedno je da li lijek uzimate prije, za vrijeme ili poslije jela. Terapija ovim lijekom je dugotrajna, nikada nemojte naglo prestati uzimati lijek na svoju ruku, bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom.

Žene oboljele od hormonskog karcinoma astralis trebaju uzimati i nekoliko godina. Ako zaboravite uzeti lijek, ne uzimajte duplu dozu, samo popijte tabletu drugi dan u uobičajeno vrijeme. Ako osjetite probleme u kostima i zglobovima, razgovarajte sa svojim liječnikom, jer ovaj lijek djeluje na smanjenje gustoće kostiju. Sve nuspojave možete prijaviti svom liječniku, ljekarniku ili proizvođaču lijeka putem posebnog online obrasca. Ovaj lijek sadrži laktozu, pa ako ne podnosite neke šećere, svakako to spomenite svojem liječniku.


Tagovi: