Što je artralgija

Ljepota i zdravlje

Što je artralgija

Što je artralgija i zašto nastaje?

Artralgija je karakteristična i periodična bol koja se pojavljuje u jednom ili više zglobova. Da li je riječ o bolesti ili bolnom simptomu? Navedeno stanje može biti i jedno i drugo? Zašto nastaje artralgija? Navedeno stanje može biti izazvano reumom, ozbiljnom patologijom endokrinog i živčanog sustava, virusima i bakterijama, infekcijama, teškim traumama ili ozljedama, viškom kilograma, pojačanim stresom na zglobove, nagle promjene u vremenu. U većini slučajeva, osobe koje pate od bolova u zglobovima znaju točan uzrok i kako pristupiti navedenom problemu, no ukoliko se stanje krene pojavljivati iznenadno, važno je zatražiti mišljenje stručnjaka.

Ako zanemarite početne znakove navedenog stanja, vaš zglob može krenuti oticati, deformirati se i doživjeti poremećaje u pokretljivosti. Potrebno je obratiti pažnju na intenzitet boli, kao i vrijeme kada se ona pojavljuje. Navedeno stanje može biti kratkoročno ili dugoročno. U slučaju da primijetite kako se bol širi ili pojavljuje naviše zglobova odjednom, tada je potrebno zatražiti stručno mišljenje i pomoć doktora. Kako bi odredili uzrok nastanka navedene boli, morate biti iskreni o svojoj povijesti bolesti i ozljeda.

Artralgija simptomi

Navedeno stanje je karakteristično po boli u jednom ili više zglobova. Simptomi uključuju: Bol, osjećaj lupkanja u zglobu, oticanje, blokiranje pokreta zgloba. Navedena bol je najčešće oštra i brza, ili je tupa. Ozbiljniji simptomi koji često uključuju određeno stanje mogu biti sljedeći: Crvenilo na mjestu boli, groznica, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, osjećaj slabosti. Koji su uzroci artralgije? Artralgija može nastati kao posljedica sljedećih stanja: Razni oblici artritisa, razni oblici burzitisa, sistematske bolesti, prisustva tumora.

Svaka osoba koja pati od intenzivne ili dugotrajne boli u jednom ili više zglobova bi trebala potražiti potpuni pregled kako bi se utvrdio uzročnik boli. Važno je naglasiti kako navedeni simptomi mogu varirati ovisno od osobe do osobe i samom uzroku nastanka. Artralgija se često zamjenjuje s klasičnom boli u zglobovima, no ukoliko se ona stavlja po strani može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Ako primijetite neobičnu bol u zlobu ili zglobovima koja se često pojavljuje ili traje kontinuirano, zatražite liječničku pomoć.

Artralgija dijagnosticiranje i liječenje

Kako bi se artralgija pravilno liječila, potrebno je napraviti detaljnu dijagnozu. Osoba koja osjeća bol prvo će objasniti gdje se bol pojavljuje, koliko ona traje i koliko je duboka, da li donosi popratne simptome, da li ona ograničava kretanje zgloba. Kako bi se napravila detaljna dijagnoza, liječnik će pacijenta uputiti na vađenje krvi, test na razne viruse i infekcije, ultrazvuk bolnog zgloba, rengensko snimanje. U nekim slučajevima moguća je i biopsija zglobnog tkiva i probijanje zglobne tekućine. Navedenim pretragama će se ustanoviti da li je navedeno stanje nastalo radi ozljede ili traume, ili je nastalo radi određenog oboljenja.

Kako se liječi artralgija? Liječenje će se također provoditi prema uzroku nastanka navedenog stanja. U većini slučajeva liječenje će uključivati uzimanje lijekova protiv bolova, korištenje raznih masti, uzimanje antioksidansa i vitamina. Ako je navedeno stanje nastalo uslijed traume i ozljede, preporučuje se fizikalna terapija koja može smanjiti prisutnost bolova. Prije nego si sami dijagnosticirate prolaznu bol u zglobu radi nekog stanja, bilo bi poželjno da zatražite i drugo mišljenje. Nažalost, bolovi u zglobovima mogu biti i pokazivatelj ozbiljnijeg problema.

Tagovi: