Aromaterapija za žene

Ljepota i zdravlje

Aromaterapija za žene

Aromaterapija kao da je stvorena za žene, a cijelo to golemo područje, namijenjeno upravo ženama, prilično je zapostavljeno. Riječ je o tretiranju ginekoloških i hormonskih poteškoća. Naše je društvo otuđilo ženu od njezina tijela. Možete li vizualizirati svoje jajnike i maternicu? Osjećate li trenutak i dan ovulacije? Radujete li se svojoj plodnosti i dolasku svake menstruacije? Jeste li svjesne pojačane osjetljivosti neposredno prije menstruacije, osjećate li zahvalnost što tijelo svaki mjesec odbacuje suvišne tvari i pročišćuje se? Biti žena znači imati mogućnost, osjećajnost, kreativnost i originalnost. Biti žena znači voljeti ono što nas razlikuje od muškaraca, voljeti svoje punašno tijelo, poznavati posebnosti svoje maternice, hirovitosti svojih jajnika, poznavati oblik i nepravilnosti tih organa, osjećati i pratiti svoj posebni hormonski ciklus, osluškivati nepravilnosti ritma menstruacije i koristiti se njima za samospoznaju.

Svaka poteškoća ili nepravilnost signal je toga savršenoga biološkog sustava koji javlja: nešto u našem životu nije usklađeno! Takav nam signal govori da smo u stresu, ili u kompromisu, ili u pogrešnom izboru ili smo nesvjesno emotivno agresivne nad svojom psihom. Možda je upravo sada trenutak za napraviti unutarnji pomak i početi uživati u svom tijelu, emocijama, hormonima, intuiciji i ženstvenosti. Veliki prijatelji žena i ženstvenosti upravo su eterična ulja. U zbirci eteričnih ulja namijenjenih osvješćivanju ženstvenosti i ženskog zdravlja u najširem smislu, na tjelesnoj, emotivnoj i mentalnoj razini potrebna su ova ulja: čajevac, timijan, ružino drvo, kadulja, pačuli, smilje, muškatna kadulja, jasmin, tamjan, čempres, sandal i ruža. Ne zaboravimo na eterično ulje ylang – ylang koje u svakoj prilici naglašava našu ženstvenost. Naravno, pri izboru ulja trebamo pripaziti na čistoću i kvalitetu.

Recepture:

Menstrualni bolovi i neredovit ciklus: Muškatna kadulja, ružmarin, kadulja, mažuran, čempres, bosiljak, smilje. Odabrati do tri spomenuta ulja, umiješati ukupno 50 kapljica u 100 ml sezamova ili ulja kantariona, polagati tople obloge na trbuh i donji dio leđa. Moguće je svakodnevno nanijeti na trbuh i leđa prije spavanja.

Pretjerano krvarenje: 50 ml baznog ulja (sezam, makadamija, kantarion ili ulje marelice) pomiješati s 10 kapi smilja ili 10 kapi geranija. Nanositi na trbuh i trticu.

Gljivične infekcije:

  1. 1 – 2 kapi origana ili 1 – 2 kapi čajevca. Kapnuti svakodnevno na uložak.
  2. 3 kapi ružmarina, 10 kapi pačulija, 2 kapi kamilice, 5 kapi limuna. Napraviti mješavinu i pariti se svakodnevno toplom vodom s nekoliko kapljica te antiseptične mješavine.
  3. Upotrebljavati za tople sjedeće kupke: 3 kapi ružina drva, 1 kap jasmina, 1 kap timijana.

PMS: U danima povećane osjetljivosti i ponekad melankolije, možemo upotrebljavati mirisnu svjetiljku ili raspršivač, djelujući na suptilne razine naše psihe. Upotrebljavat ćemo eterična ulja: jasmina, muškatne kadulje, geranija, ylang – ylanga, ruže. Mogu se upotrebljavati pojedinačno ili u mješavinama prema trenutačnom nadahnuću. Pretvorimo svoju ženstvenost u svoju prednost i začinimo je senzualnim i ljekovitim eteričnim uljima!

Tagovi: