Apsurd! I za kestene vam treba dozvola. Počela je sezona. Pripazite jer kazne za branje su ogromne.

Apsurd! I za kestene vam treba dozvola. Počela je sezona. Pripazite jer kazne za branje su ogromne.

Apsurdna regulacija: Za kestene vam treba dozvola

Kada pomislimo na jesen, jedno od prvih asocijacija su mirisni kesteni koji padaju sa stabala i šire svoj topli miris. No, da biste uživali u branju kestena tokom jeseni, potrebno je zadovoljiti jedan apsurdni zahtjev - dobiti dozvolu. Iako je sezona kestena počela, ova regulacija stvara nelogičnu situaciju u kojoj se ljubitelji prirode obeshrabruju i ograničavaju u uživanju u ovom jesenskom plodu.

Zašto bismo trebali tražiti dozvolu za nešto što je uobičajeno tokom ovog godišnjeg doba? Sezona kestena donosi ne samo mirisne šume već i mogućnost da se ljubitelji prirode vrate u prirodu i uživaju u njenim čarima. Branje kestena je aktivnost koja se tradicionalno vezuje uz jesenske dane i simbolizira toplinu i obiteljsku atmosferu.

Međutim, ovaj apsurdni zahtjev za dozvolom stvara prepreku koja obeshrabruje ljude da se upuste u ovu jednostavnu i ugodnu aktivnost. Nema ništa loše u tome da se vlasti brinu o očuvanju prirode i šuma. Međutim, ograničavanje branja kestena do te mjere da je potrebna dozvola, izgleda kao prekomjerna regulacija. S obzirom na to da su kazne za branje kestena ogromne, ljudi se suočavaju s mogućnošću da budu kažnjeni za nešto što se tradicionalno smatra užitkom jeseni. Iako bismo očekivali da bude dovoljno samo hodati kroz šumu i pokupiti kestene, ovakvo reguliranje stavlja dodatni teret na ljubitelje prirode.

Prema dokumentu Hrvatskih šuma koji se zove Pravilnik o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda i korištenju šume i šumskog zemljišta, uz dozvolu je dopušteno prikupiti do 10 kilograma kestena i do 3 kilograma gljiva dnevno.

Riječ je o sakupljanju šumskih plodina za osobne potrebe, u nekomercijalne svrhe, pa je količina svih nedrvenih šumskih proizvoda ograničena na dnevno dopuštenu. Ako to činite bez dozvole, prijeti vam kazna od 1000 do 7000 kuna, tj. od 133 do 933 eura.

U nastavku prenosimo u sadržaj sa stranice Hrvatskih šuma vezan za dozvolu za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda

"Svim sakupljačima nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada Dozvole putem web-aplikacije koja je objavljena na portalu HŠ. Web-adresa za pristup web-aplikaciji glasi: https://nsp-dozvola.hrsume.hr/

Posjedovanje Dozvole preduvjet je ulaska na područje kojim gospodare Hrvatske šume u svrhu sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe.

O dozvoli

U skladu s Pravilnikom na kojeg je dobivena suglasnost Ministarstva poljoprivrede, sve fizičke osobe i udruge koji za osobne potrebe sakupljaju nedrvne šumske proizvode moraju uza se imati dozvolu izdanu od Hrvatskih šuma. Do sad, izrada Dozvola odvijala se isključivo putem predaje zamolbi Odjelima za ekologiju na Podružnicama.

Novim izmjenama Pravilnika predviđeno je pojednostavljivanje ovog postupka što je stvorilo preduvjet za izradu web-aplikacije koja svim zainteresiranim osobama i udrugama omogućuje brzu i jednostavnu samostalnu izradu dozvole.

Web-aplikacija sastoji se od dva koraka:
• Prijava (odnosno registracija novog korisnika)
• Izrada Dozvole s vrstama koje se namjeravaju sakupljati

Prijava i registracija

Preduvjet za rad u web-aplikaciji je prijava registriranog korisnika u sustav. To se ostvaruje upisom korisničkog imena i lozinke naznačenih prilikom registracije.

Ukoliko korisnik web-aplikaciji pristupa prvi put, tad se prije toga mora registrirati. Kod registracije svi obvezni podaci su posebno naznačeni.

Lozinku i korisničko ime je prilikom registracije potrebno zapamtiti. Lozinka se prilikom pohrane kriptira čime je osigurana potrebna zaštita.

Ukoliko korisnik izgubi lozinku, sustav će mu na zahtjev isporučiti izgeneriranu lozinku koju korisnik može nastaviti koristiti ili je može zamijeniti novom lozinkom koju sam unese. Isključivo registrirani korisnik može pristupiti podacima sa svog računa.

Korisnik se u sustav može registrirati samo jedanput. U slučaju ponovne registracije s istim OIB-om, sustav će zaustaviti upis korisnika. Svi upisani podaci u kućicama bit će obrisani i korisnik će biti vraćen na početnu stranicu.

Podaci o korisniku čuvaju se u skladu s Uredbom o zaštiti podataka izdanom od EU.

Izrada dozvole

Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31.12. iste godine.

Dozvola se izrađuje tako da se odaberu Uprava šuma Podružnica na čijem se području sakupljaju biljke, a zatim se iz padajućeg izbornika odaberu zakonom dostupne biljke za sakupljanje.

Hrvatske šume sastoje se od 17 Uprava šuma Podružnica i za svaku Podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu.

Lista proizvoda na dozvoli može se dopunjavati. Isto tako, određeni se proizvodi mogu ukloniti.

Web-aplikacija radi tako da dopušta izradu samo jedne dozvole godišnje za pojedinu Podružnicu. U slučaju promjene, postojeća dozvola se ažurira u skladu s izvršenim izmjenama.

Dopušteni proizvodi za sakupljanje su oni koji se nalaze trenutno izlistani na dozvolu za pojedinu Podružnicu.

Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail. Dozvolu je u svakom trenutku moguće preuzeti s liste dozvola nakon prijave u web-aplikaciju.

Provjera ispravnosti dozvole

Tijekom kretanja na području kojim gospodare Hrvatske šuma, a na zahtjev službene osobe, potrebno je pokazati dozvolu.

Dozvola može biti isprintana na papir ili u elektronskom obliku preuzeta na mobilni uređaj – oba su oblika jednako valjana.

Sadržaj preuzet sa stranice https://www.hrsume.hr/gradjani/dozvola-nsp/