Apsces zuba – uzrok, simptomi, liječenje

Apsces zuba - uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje apsces zuba?

Od malena nas roditelji uče da moramo voditi brigu o našim zubima redovitim pranjem zubiju. Dakle, već od najranije dobi usvajamo svijest o tome da je zdravlje zubi jako važno. Neki od nas su i iskustveno naučili da ukoliko ne peremo zube redovito, utoliko se može javiti zubobolja koja je ekstremno neugodna i bolna. Jednu od takvih zubobolja svako uzrokuje apsces zuba.

Znate li o čemu se radi i kako nastaje? Apsces zuba je ništa drugo nego šupljina oko vrha korijena koj aje ispunjena gnojem. Ta upala uzrokovana je bakterijskom infekcijom u unutrašnjosti zuba i veoma je negativna. Naime, do ove bolesti će najčešće doći ako neliječena zubna šupljina ili pukotina omogući bakterijama put u unutrašnjost zuba. Bakterije tamo imaju ispunjene sve uvjete za razmnožavanje te će do apscesa doći kada bakterije toliko napreduju da vam zub krene propadati ili odumirati. O tome kako se ova bolest liječi pročitajte u nastavku.

Apsces zuba ima ove simptome!

Kako ćete prepoznati da imate apsces zuba prije nego što posjetite zubara? Apsces se manifestira prvenstveno kao određena uporna, čak i "kucajuća" bol koja svaki zagriz ili pak žvakanje oboljelim zubom stvara veoma neugodne bolove. Ako pak taj apsces pukne, gnoj koji je veoma neugodnog okusa će se cijediti u usta a bol će tada malo popustiti.

Nerijetko se zna javiti i groznica i bolesnik se tada osjeća veoma loše. Šanse za pojavu apscesa se uvelike povećavaju ako ne odlazite redovito zubaru, stoga sve prethodno opisano predstavlja dobar motiv da posjetite zubara. Ako ne liječite pokvareni zub, apsces zuba će rezultirati time da će zub odumrijeti, a infekcija se može proširiti krvotokom i u ostatak tijela. Neki od simptoma po kojima ćete prepoznati apsces su ovi: veoma jaka zubobolja, osjetljivost na toplinu i hladnoću, groznica, oteklina na licu, osjetljivost na žvakanje, iznenadna navala lošeg zadaha, natečeni limfni čvorovi, čudan okus u ustima itd.

Kako se liječi apsces zuba

Ako ste iskusili bilo koji od navedenih simptoma, prva stvar koju trebate napraviti jest posjetiti zubara. Zubar će kao iskusna i obrazovana osoba najbolje znati kako se liječi apsces zuba te će odlučiti o daljnjim koracima liječenja. Apsces zuba se uglavnom liječi tako da se otvori zub i ispusti gnoj iz njega. Na taj način se smanjuje pritisak u zubu i samim time i bol.

Ako je zub previše propao, možda će biti potrebno i izvaditi zub. S druge strane, ako vas zanima kako prirodno liječnici apsces, postoje određene metode. Tako neki kažu da dvije kapi ulja klinčića može pomoći u dezinfekciji zuba. Pomaže i ulje čajevac i čaj od žalfije, za ispiranje usne šupljine. Češnjak također ima antibakterijska svojstva, pa tako smrvljeni češnjak možete nanijeti na bolno mjesto. U konačnici, uvijek možete uzeti aspirin koji će vam pomoći kod boli. Svaka od navedenih metoda predstavlja dosta neugodan proces jer bol neće tako brzo prestati, stoga je uvijek najbolje rješenje prevencija tj. redovita briga o zubima i redoviti posjeti zubaru.


Tagovi: