Apneja – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Apneja - uzrok, simptomi, liječenje

Apneja što je i uzroci

Apneja koja se javlja tokom spavanja je zapravo poremećaj spavanja gdje prestaje disanje na kratke periode tokom sna. Ako vam osoba koja spava pored vas uporno govori da tokom noći glasno hrčete, te se uz to osjećate svako jutro vrlo umorno, jedva izdržite dan iako ste spavali više od šest do sedam sati, velika je vjerojatnost kako se radi o apneji u snu.

Dva su vjerojatna uzroka koja mogu dovesti do apneje u snu te time i postoje dvije vrste. Opstruktivna i centralna apneja u snu. Uzroci opstruktivne apneje su u smetnjama protoka zraka kod gornjih dišnih puteva jer se mišići oko ždrijela previše opuste u snu. Kod centralne apneje u snu uzrok dolazi iz mozga koji ne šalje signale kontrole disanja zbog oštećenja središnjih centara za disanje, ali i i zbog oštećenja neuromuskularne veze mišića oko organa za disanje.

Ukoliko sumnjate da imate ovu bolest radije posjetite na vrijeme liječnika jer ova bolest može dovesti do ozbiljnijih posljedica kao što su bolesti srca ili mozga zbog nedostatka kisika ili pretjerane aktivnosti i ubrzanog rada srca. Prekomjerna tjelesna težina, pušenje, alkohol samo su faktori koji će utjecati na pojavu ove bolesti.

Apneja simptomi

Apneja u snu ima najčešće simptome po kojima se može prepoznati da se radi o apneji i da je potrebno potražiti liječničku pomoć. Bez obzira o kojoj vrsti apneje se radi simptomi su slični. Prvo što će vam reći da jako glasno hrčete što je više izraženije kod opstruktivne apneje. Također osoba koja spava uz vas može primijetiti da tokom sna imate periode bez disanja, zapravo prestanka disanja dok spavate u kratkim epizodama.

Apneja može uzrokovati da nakon što ste cijelu noć spavali tokom cijelog dana osjećate umor i pospanost, te vam se može dogoditi da zaspite na radnom mjestu ili vozeći automobil. U takvom stanju ne biste uopće smjeli sjesti za volan. Moguće je da ćete tokom noći imati nagla buđenja i osjećati da dišete otežano.

Ujutro ćete osjećati grlobolju i suha usta, a glavobolja svako jutro će biti neizostavna. Moguće je da će vas zbog sve početi mučiti i nesanica, kroničan umor, problemi sa koncentracijom i pažnjom, te smanjeni libido i želja za seksom. Moguće je i noćno mokrenje koje će vas učestalo dizati iz kreveta.

Apneja liječenje

Apneja se prvo mora dijagnosticirati uz pomoć općeg pregleda, CPAP uređaja koji se primjenjuje ukoliko tokom dana AHI indeks (broj ostajanja bez daha i gušenja) je veći od 15 puta dnevno. Ovaj uređaj se koristi za liječenje jer se njime upuhuje zrak kad osoba ostane bez zraka.

Sami sebi možete pomoći na način da promijenite životne navike kao što su prestanak pušenja, prestanak konzumacije alkohola, gubitak težine ako se radi po prekomjernoj tjelesnoj težini, preporučuje se spavanje na boku i spavanje najmanje sedam sati dnevno.

U slučajevima kada postoji opstrukcija dišnih puteva moguće je i kirurško liječenje, te će se na taj način ukloniti uzrok apneje. No kod centralne apneje potrebno je prvo ustanoviti što je glavni uzrok, odnosno primarna bolest koja je dovela do centralne apneje. Liječenje će se provoditi ovisno o tome što je uzrok apneja u snu, te će se prilagoditi individualnom liječenju osobe koja pati od apneje u snu.

Tagovi: