Što su antitusici

Ljepota i zdravlje

Što su antitusici

Antitusici su najrašireniji lijekovi za samoliječenje kašlja

Kašalj je uvijek simptom nečega što se zbiva u organizmu bilo da je u pitanju obična prehlada, upala grla, bronhitis, upala pluća, astma, alergija, nuspojave nekih lijekova, posljedica pušenja (pušački kašalj), ali može ukazivati i na neke teže bolesti kao što rak pluća, kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB). Antitusici su najrašireniji lijekovi za samoliječenje kašlja i većina ih se može kupiti bez recepta i odlaska liječniku.

Kašalj može biti akutni (do tri tjedna), subakutni (3 – 8 tjedana) i kronični ( duže od dva mjeseca), a najčešći kronični kašalj je pušački kašalj, ali nije jedini. Antitusici liječe suhi kašalj koji se javlja kod prehlade ili gripe, preporučuje se kratkotrajno liječenje i ne pomažu kod kroničnog kašlja, čak ga može i pogoršati. Neki od ovih lijekova imaju opioidno djelovanje, sigurno ste čuli za izraz “napio se sirupa za kašalj” i pokazivati lažne rezultate na testiranju na alkohol i na antidoping testovima za sportaše.

Antitusici u interakciji s drugim lijekovima

Opioidni lijekovi su vrlo djelotvorni u brzom liječenju kašlja, ali se ne bi trebali davati djeci mlađoj od 12 godina i se ne bi smjeli uzimati u kombinaciji sa antidepresivima, jer antitusici u interakciji s drugim lijekovima mogu imati ozbiljne nuspojave. Postoje i neopioidni lijekovi ove skupine koji se mogu davati i maloj djeci (od godinu dana na dalje), ali se smiju davati samo kratkotrajno, najduže tri dana, iznimno djeci starijoj od 12 godina do 5 dana.

Za djecu su možda prikladniji biljni antitusici kao što su domaći sirup od trputca ili ekstrakt od islandskog lišaja ili sljezov čaj. Biljna sluz iz biljnih lijekova vlaži nadraženu sluznicu grla i ždrijela, oblaže je, koči nadražaj kašlja, uklanja i crvenilo, otok, smiruje grlobolju i promuklost, ali ni liječenje biljnim lijekovima ne bi trebalo trajati duže od tjedan dana. Ako za tjedan dana nema poboljšanja najispravnije je ipak otići liječniku i provjeriti da nije u pitanju nešto ozbiljnije.

Opioidni antitusici mogu izazvati ovisnost

Ova skupina lijekova za susprezanje kašlja je vrlo djelotvorna za prehlade i problem s gornjim dišnim putevima, pa ipak, imajte na umu da opioidni antitusici mogu izazvati ovisnost, kada to znate možda se ipak odlučite za sintetičke antitusike koji se daju djeci do 12 godina, jer nemaju taj opioidni karakter. Možda se odlučite na pripravke od bršljana koji dobro djeluju na sve vrste kašlja, ne samo na suhi kašalj ili medne sirupe sa dodatkom ljekovitog bilja.

Mednim pripravcima koji se prodaju kao antitusici se obično dodaju ekstrakti timijana, jaglaca, trputca ili sljeza, a koriste se i propolis i matična mliječ koji pospješuju djelovanje mednih sirupa. Topli čajevi s medom i limunom su obično prva pomoć kod pojave kašlja, poželjni su prestanak pušenja, redovno prozračivanje prostorija u kojima boravite i ovlaživači zraka. Inhalacije vrućom vodom i eteričnim uljima također pomažu, a koriste se i razne biljne pastile od ljekovitog bilja i masti na bazi kamfora, mentola i eukaliptusa.

Tagovi: