Ankyloglossia i utjecaj na dojenje – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Ankyloglossia i utjecaj na dojenje - uzrok, simptomi, liječenje

Što je ankyloglossia?

Majčinstvo može predstavljati najljepše iskustvo na svijetu, a ništa se ne može usporediti sa ljubavi koju možete osjećati prema vlastitom djetetu. No briga za drugo ljudsko biće sa sobom uvijek nosi brojne komplikacije, posebice kada se radi o novorođenom djetetu. Svaka majka u hodu uči kako se najbolje ponašati sa vlastitim djetetom ali isto tako postoje neke potencijalne poteškoće na koje možda niste računali. Jedna od takvih poteškoća su problemi sa dojenjem. Ako i vaše dijete ima poteškoća sa dojenjem, postoji dobra šansa da je ankyloglossia uzrok problema. Naime, radi se o urođenom poremećaju jezika koji može uzrokovati različite poteškoće u životu vašega djeteta. Ankyloglossia je poremećaj kod kojega je frenulum lingue zadebljan, kratak ili nedovoljno elastičan. Ovakvo stanje jezika može dovesti do poteškoća sa dojenjem, težim učenjem govora i lošije oralne higijene. Djeca se rode sa ovim poremećajem, a procjenjuje se da se on javlja kod 4 do 5% djece.

Ankyloglossia i kako ju prepoznati?

Akyloglossia utječe na pokretljivost jezika što u najranijoj fazi života negativno utječe na mogućnost dojenja. Naime, prilikom dojenja beba treba prvo moći ispružiti jezik preko donjeg grebena svoje čeljusti. Tek tada je beba u mogućnosti masirajućim pokretima gurati mlijeko iz dojke. Kod beba kojima je ankyloglossia urođena, ne može se napraviti prvi korak postavljanja jezika preko donjeg grebena čeljusti. To znači da je jedini način na koji beba može doći do mlijeka taj da koristi cijelu čeljust i zapravo grize bradavice. Ovo je loša situacija i za bebu i za majku. Majka će patiti od bolnih bradavica dok beba neće nužno doći do dovoljno mlijeka jer ne može raditi potrebne pokrete sa jezikom. Ankyloglossia je urođen poremećaj i nije jasno što ga točno uzrokuje. Moguće ga je otkriti fizičkim pregledom odmah nakon rođenja ali u većini slučajeva se otkrije tek nakon što dođe do poteškoća sa dojenjem pa se dijete odvede na pregled.

Ankyloglossia i kako se liječi?

Ankyloglossia se tipično uočava pri poteškoćama sa dojenjem ali nije rijetka situacija da se prvi pravi simptomi krenu javljati tek kada dijete ima dvije do tri godine i počinje koristiti prve riječi. Izgovor radi ovog poremećaja može biti fizički znatno otežan. Ako sumnjate da i vaše dijete ima nekakav fizički problem, obavezno ga odvedite pedijatru na pregled. Liječnik će nakon testiranja moći postaviti preciznu dijagnozu i reći vam točno što bi trebali napraviti. Ako je u pitanju ankyloglossia, najčešća metoda koja se koristi za liječenje je operacija. Operativni zahvat na jeziku je brz i jednostavan postupak, a najčešće traje oko 20 do 25 minuta. Sami zahvat uključuje mali rez i šivanje nitima koje će se s vremenom same od sebe raspasti. Dijete je tijekom zahvata pod općom anestezijom, a nakon što se sve završi postoji kratak period za oporavljanje. Ne morate doduše brinuti jer je oporavak brz, a problem se efikasno riješio.

Tagovi: