Anhidroza – bolest neznojenja – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Anhidroza - bolest neznojenja - uzrok, simptomi, liječenje

Anhidroza, uzroci

Anhidroza se može opisati kao nesposobnost osobe da se normalno znoji. Iako na prvu možda ne zvuči tako ozbiljno, navedeno stanje može biti opasno po život. Kada se ne znojimo, naše tijelo se ne može ohladiti, što znači da riskiramo pregrijavanje i mogućnost toplotnog udara. Anhidroza se ponekad teško dijagnosticira, jer blaži oblici mogu proći neprimijećeni. Koji su uzroci nastanka navedenog stanja? Do navedenog stanja dolazi kada naše žlijezde znojnice prestanu raditi, a navedeno se može dogoditi radi niza razloga. U najčešće razloge ubrajamo:

Oštećenje živaca – Ozljede živaca mogu narušiti funkcioniranje žlijezda znojnica, kao i probavu, rad srca, krvni tlak i tjelesnu temperaturu. Bolesti koje mogu oštetiti živce su: Dijabetes, alkoholizam, Parkinsonova bolest, Sjogrenov sindrom. Oštećenje kože – Fizičke ozljede na našoj koži, osobito teške opekline koje trajno ozljeđuju žlijezde znojnice. Određeni lijekovi – Lijekovi za srce, tlak, kontrolu mjehura, mučnine i psihijatrijske bolesti mogu smanjiti mogućnost znojenja. Ovdje se znojenje može vratiti u normalu ukoliko se prestanu uzimati određeni lijekovi.

Genetski čimbenici – Nasljedni poremećaj koji je vezan za hipohidrotičnu ektodermalnu displaziju, navedeno stanje uzrokuje nerazvijene žlijezde znojnica. Dehidracija – Dehidracija je iznimno opasna jer manifestira želju za naknadom tjelesnih tekućina. U težim slučajevima, dehidracija je vezana za sposobnost našeg znojenja.

Anhidroza, simptomi

Simptomi navedenog stanja su sljedeći: Malo ili nimalo znojenja, vrtoglavica, grčevi u mišićima i opća slabost, osjećaj vrućine ili valunga. Nedostatak znojenja se može pojaviti na većini tijela ili u određenim područjima. Normalna područja mogu probati nadoknaditi proizvodnju s više znojenja, što može rezultirati obilnim znojenjem na jednom djelu tijela, dok je na drugom djelu tijela znoj minimalno prisutan. Anhidroza koja je prisutna na većem djelu našeg tijela je opasna, jer ona sprječava pravilno hlađenje našeg organizma i možemo doživjeti grčeve, iscrpljenost i toplotni udar.

Anhidroza se može razviti samostalno ili kao popratni simptom nekog drugog poremećaja poput dijabetesa, neuropatije ili psorijaze. Kada je potrebno posjetiti liječnika? Ukoliko primijetite da se jako malo znojite, čak i po vrućim danima, tada je bitno zatražiti razgovor s liječnikom. Budući da navedeno stanje povećava rizik od nastanka toplotnog udara, potražite pomoć liječnika ako primijetite sljedeće simptome: Slabost, mučninu, vrtoglavicu i ubrzani rad srca. Bitno je detaljno razgovarati o navedenom stanju, sve u svrhu pronalaska najbolje metode liječenja.

Anhidroza, liječenje

Često puta liječenje nije potrebno. Anhidroza većinom zahvaća maleni dio tijela i ono obično ne predstavlja ozbiljan problem. Ukoliko se dokaže da je smanjeno znojenje problem jer se očituje na većoj površini tijela, tada se traži rješenje. Nema specifičnih oblika liječenja za navedeno stanje, ali se može liječiti uzročnik problema. Ako primijetite toplinske grčeve preporučuje se sljedeće: Odmoriti se i ohladiti, popiti svježi sok ili sportski napitak s elektrolitima. Toplinska iscrpljenost nam može donijeti mučninu, vrtoglavicu, ubrzani rad srca, a tada je potrebno brzo djelovati.

Važno je otići u rashlađenu prostoriju i podići noge, ukloniti sa sebe sve nepotrebne komade odjeće, popiti ohlađeni napitak, uz pomoć hladnijeg ručnika ohladiti se. U slučaju da se simptomi toplinske iscrpljenosti ne povlače, potrebno je zatražiti medicinsku pomoć. Da li se anhidroza može spriječiti? Nažalost, ne, ali možemo utjecati na njenu pojavu. Ukoliko patite od navedenog stanja, tada se preporučuje sljedeće: Nosite široku i laganiju odjeću kada su temperature povišene, nemojte se previše obući za zimskih dana, ostanite u kući za jako vrućih dana, nemojte pretjerivati s fizičkim naporima, vodite brigu o simptomima.

Tagovi: