Aneurizme aorte – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Aneurizme aorte - uzrok, simptomi, liječenje

Aneurizme aorte – uzrok

Aneurizma je pojava kada stijenke krvnih žila počinju slabiti te posljedično dolazi do proširenja stijenki krvnih žila. Kao rezultat toga počinju se stvarati kao male bobice na žilama, ili kod aorte se ona napuhne te može puknuti ili procuriti i uzrokovati razne zdravstvene komplikacije. Aneurizma se može pojaviti na mozgu, ali i na aorti. Aneurizme aorte su vam ograničeno proširenje krvne žile na području aorte, no ujedno se može pojaviti i na arteriji na periferiji. Aneurizme aorte se pojavljuju zbog posljedice ateroskleroze krvnih žila odnosno kada dođe do ukrućenja i zadebljanja krvnih žila, kao i zbog drugih defekata krvnih žila. Aneurizma se može također dogoditi zbog povišenog krvnog tlaka, kolesterola, a i pušenje cigareta vam može isto tako povećati rizik od razvoja i pojave aneurizme. No, od svega navedenog, povišeni krvni tlak je primarni uzročnik aneurizme. Aneurizma aorte se najčešće pojavljuje u trbušnom dijelu aorte, ali može nastati u bilo kojem drugom dijelu aorte.

Aneurizme aorte – simptomi

Kod aneurizme aorte, možete ju najlakše prepoznati po tome kada osjetite duboku i probadajuću bol koja je trajna i najjače se može osjetiti u lumbosakralnom području tijela. Pacijenti često osjećaju nenormalno jake pulzacije u području trbuha. Ostali simptomi koji se mogu iskazati ukoliko imate aneurizmu aorte su vam duboka i raspršena bol u prsnom košu, disfagija odnosno otežano gutanje, hemoptiza ili iskašljavanje krvi, promuklost glasa i suhi, konstanti kašalj. Aneurizme aorte počinje u predjelu ispod bubrežne arterije te se ona postepeno širi prema gore u oba dvije ili samo u jednu ilijačnu arteriju. Aneurizma se može brzo povećati do točke gdje prijeti rupturom te mogu biti jako osjetljive, ali isto tako one mogu puknuti i bez ikakve prethodne najave. Zbog toga je bitno ići na godišnje preglede kod svojeg doktora kako biste vidjeli da li je sve u redu kako se ne bi morali brinuti da li imate aneurizmu ili ne.

Aneurizme aorte – liječenje

Aneurizme aorte se može izliječiti, no ovisi sve o tome u kojem je trenutno stanju. Za neke situacije se može primjerice izliječiti kroz uzimanje prepisanih lijekova i odlaska na preglede kako bi se vidjelo u kojem je stanju aneurizma, dok za neke situacije će biti potrebna operacija. Primjerice, ako je došlo do rupture aneurizme aorte ili je počela curiti, mora se odmah otići na operaciju kako bi se uklonila aneurizma i spriječilo unutarnje krvarenje. No, za situacije gdje još nije previše narasla i ako nije pukla niti nije krenula curiti, može se aneurizma staviti pod kontrolu na način da se uzimaju lijekovi i da se možda stavi određena vrsta klipse koja može zatvoriti aneurizmu i spriječiti rupturu. No, najbolje je da spriječiti pojavu aneurizme generalno. To možete postići na način da kontrolirate svoj krvni tlak i razinu kolesterola, da se zdravije hranite i redovito vježbate, te da prestanete pušiti cigarete.

Tagovi: