Aneurizma mozga – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Aneurizma mozga - uzrok, simptomi, liječenje

Aneurizma mozga – uzrok

Aneurizma mozga vam je stanje u kojem dolazi do proširenja stijenke krvne žile u mozgu koja se poveća za minimalno 50 posto više od njenog normalnog volumena. Aneurizma mozga je opasno po život stanje, jer ako ona procuri ili pak pukne može dovesti do krvarenja u mozgu. Iako većina nikada ne pukne i ne stvara po život opasne probleme, no liječenje aneurizme mozga koja nije do sada pukla je poželjno u nekim situacijama. Aneurizma se razvije kao posljedica stanjivanja i degeneracije stijenki arterija, te se razviju u dijelovima gdje su žile postale slabije. Faktori koji mogu potaknuti razvoj aneurizme su vam starija doba, visoki krvni tlak, pušenje, otvrdnuće arterije, zlouporaba droge, ozljeda glave, pretjerana konzumacija alkohola, infekcija krvi i niska razina estrogena nakon menopauze. Također, ako pri rođenju imate genetsku predispoziciju za aneurizmu, veoma usku aortu, policističke bubrege, cerebralnu arteriovensku malformaciju ili poremećaj sa vezivnim tkivo, onda su velike mogućnosti da razvijete aneurizmu mozga.

Aneurizma mozga – simptomi

Simptomi prema kojima možete uočiti da možda imate puknutu aneurizmu i subarahnoidalno krvarenje su vam iznenadna i izuzetno jaka glavobolja, osjećaj mučnine i povraćanje, ukočeni vrat, dupli vid ili zamagljeni vid, osjetljivost očiju na svjetlost, opušteni kapci, gubitak svijest, osjećaj zbunjenost, povišena tjelesna temperatura i epileptički napadaj. Ako vaša aneurizma mozga curi gdje ispušta malu količinu krvi, jedini simptom koji ćete imati je iznenadna, jaka glavobolja, te morate pod hitno reagirati jer nakon curenja slijedi puknuće aneurizme. Ako vaša aneurizma mozga nije pukla, ona uglavnom ne uzrokuje simptome, posebice ako se radi o maloj aneurizmi. No, ako je aneurizma velika i nije pukla još, onda može stvoriti pritisak na moždano tkivo i živce, te vam uzrokovati bolove iznad područja oka i iza područja oka, uzrokovati vam proširene zjenice, dvostruki vid ili druge primjene u vidu, opuštene kapke te vam može jedna strana lica biti ukočena, paralizirana ili možete osjećate slabost na jednoj strani lica.

Aneurizma mozga – liječenje

Kada imate vi ili netko drugi simptome koje upućuju da je aneurizma mozga pukla, trebate brzo reagirati i odmah zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Aneurizma mozga se najbolje liječi na način da se kirurškim ili endovaskularnim zahvatom ukloni. No, u nekim slučajevima nije moguće ukloniti aneurizmu pa jedino što se može u tom slučaju napraviti je da se prati stanje na aneurizme i da se kontrolira lijekovima kao što su to beta blokatori koji mogu sniziti vam krvni tlak i usporiti brzinu rada srca kako ne bi potaknulo puknuće aneurizme. No, uvijek će prvo liječnici prije operacije pripisati vam lijekove i pratiti rast aneurizme. Aneurizma se može spriječiti na način da imate prehranu bogatu hranjivim i raznolikim tvarima, redovito vježbate svaki dan i provodite vrijeme u prirodi, prestanete pušiti i konzumirati veliku količinu alkohola te da idete na redovite godišnje preglede kod svojeg doktora i da idete na CT skenove kako biste vidjeli da vam se nije razvila aneurizma.

Tagovi: