Anastrozol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Anastrozol - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Anastrozol?

Anastrozol u sebi sadrži istoimenu djelatnu tvar. Navedeni lijek pripada skupini lijekova koji su poznati pod nazivom inhibitori aromataze. Anastrozol se primarno koristi za liječenje raka dojke kod žena koje su u postmenopauzi. Njegovo djelovanje je povezano sa snižavanjem razine estrogena, dolazi do blokade enzima aromataza. Što je potrebno znati prije uzimanja navedenog lijeka? Navedeni lijek se ne smije uzimati ako ste alergični na njegov glavni sastojak, kao i ako postoje alergije vezane za sporedne sastojke lijeka.

Također, navedeni lijek ne smiju uzimati trudnice niti dojile. Prije nego vam liječnik prepiše ovaj lijek, važno ga je obavijestiti o vašem zdravstvenom stanju. On se ne smije koristiti ukoliko uzimate druge lijekove za liječenje raka dojke, ako uzimate lijekove koji su bazirani na hormonskoj terapiji. Navedeni lijek se najčešće prepisuje za uznapredovali oblik raka dojke koji je nastao kod postmenopauznih bolesnica. On se također koristi u liječenju ranog stadija raka dojke. Važno je naglasiti kako je djelovanje lijeka povezano sa stadijem raka.

Anastrozol primjena i mjere opreza

Kako se uzima Anastrozol? Lijek se mora uvijek uzimati prema uputama liječnika ili ljekarnika. Preporučena doza za oboljele je jedna tabletna svaki dan. Poželjno je da se tableta uzima svaki dan u isti sat kao i dan prije. Tableta se može uzimati prije, tokom ili nakon jela – ovisno o željama pacijentice. Prepisana liječnička terapija se mora slijediti, što znači da se ne preporučuje samostalno prekidanje terapije. Riječ je o terapiji koja može potrajati nekoliko godina. Navedeni lijek se ne smije davati djeci niti adolescentima.

Što ako se prekorači doza? I slučaju da ste uzeli više tableta, hitno se obratite liječniku. U slučaju da ste zaboravili na dozu, ne preporučuje se dvostruko uzimanje, već se sljedeća doza uzima sutradan u isto vrijeme. Prije uzimanja lijeka, liječnik će vam objasniti sve mjere opreza kod uzimanja, kao i pojavu nuspojava. Anastrozol će sniziti razinu estrogena u tijelu, što može utjecati na smanjenje mineralne gustoće kostiju. Kako bi lakše savladali moguće nuspojave i rizike korištenja lijeka, liječnik će vas detaljno uputiti u određene terapijske smjernice koje vam mogu pomoći održavanju zdravlja.

Anastrozol nuspojave i liječenje

Kada se ustanovi rak dojke, kao moguću terapiju liječnik vam može prepisati Anastrozol na recept. Navedeni lijek se kupuje u ljekarni, cijena je 149,35 kuna za pakiranje od 28 tableta. Navedeni lijek može uzrokovati određene nuspojave, iako se one ne moraju manifestirati kod svake žene. U najčešće nuspojave ubrajamo: Nalete vrućice, mučninu, pojavu osipa na koži, bolni i ukočeni zglobovi, upala zglobova, osjećaj slabosti i umora, gubitak koštane mase. Ostale moguće nuspojave možete pronaći na uputi o lijeku koja dolazi sa pakiranjem.

Ukoliko primijetite pojavu bilo kakve nuspojave, potrebno je kontaktirati hitnu pomoć i javiti se liječniku. Po iskustvima pacijentica, Anastrozol se pokazao kao uspješan lijek koji donosi minimalne nuspojave. Iako njegovo liječenje traje godinama i ne nudi potpuno izlječenje, on se koristi kao dobra prevencija kako se rak ne bi više razvio i tako dodatno naštetio organizmu. Tablete bi se trebale čuvati dalje od dohvata djece i na sigurnom mjestu. Pri mogućem isteku roka valjanosti treba zatražiti novu terapiju.

Tagovi: