Što je amputacija

Ljepota i zdravlje

Što je amputacija

Što je amputacija i kada se ona primjenjuje?

Amputacije je prema definiciji kirurško ili slučajno uklanjanje određenog dijela tijela ili organa. Prilikom navedenog procesa najčešće se uklanjaju meki dijelovi tijela zajedno s kostima. Kada se ona primjenjuje? Amputacija će se najčešće primijeniti kod raznih oboljenja ili ozljeda gdje ne postoji daljnja mogućnost liječenja, ili kod teških infekcija i postojanja određenih malignih izraslina koje mogu predstavljati veliku opasnost za organizam osobe. Amputiranje pripada među najstarije kirurške zahvate, i ono se primjenjivalo i u starome vijeku. Iako je navedena operacija u prošlosti bila veoma rizična radi velikog gubitka krvi i sporog zacjeljivanja, danas ono pripada u sigurne oblike operacije.

I dok je amputacija u većini svijeta poznata kao mjera za spas nečijeg života, važno je naglasiti kako je ona kazna prema Šerijatskom pravu i ona se primjenjuje u dijelovima islamskih država. Danas medicina razlikuje dvije vrste amputiranja – primarni i sekundarni oblik. Primarni oblik će se vršiti odmah nakon određene ozljede i sastoji se od obrade rane. Vrši se kada je ozljeda nanijela veću štetu ekstremitetu i kada je nastao prekid u krvnim žilama i živcima. Sekundarni oblik će se primijeniti naknadno, onda kada nastupe komplikacije koje se ne mogu drugačije otkloniti. Izvodi se najčešće kod gangrene, ozeblina ili opeklina, kroničnog nakupljanja gnoja.

Kako se određuje amputacija?

Kada postoji potreba za amputiranjem, kirurzi će prvo odrediti stupanj amputacije. Kako se određuje amputacija? Prvi korak je pokušaj da se spasi što veći dio određenog ekstremiteta kako bi osoba mogla normalnije funkcionirati nakon operacije. Drugi korak je određivanje područja amputacije. Često će se vršiti na djelu gdje je cirkulacija slabija. Treći korak je odabir razine koja će omogućiti kasniju upotrebu protetike. Ponekad će se amputiranje morat izvršiti malo iznad određene razine kako bi osoba mogla bolje funkcionirati s protetikom.

Da li je amputacija opasna? Ne, no moguće su ozbiljnije zdravstvene komplikacije ako je osoba starije životne dobi ili ako nije dobrog zdravstvenog stanja. Nakon koliko vremena osoba može nositi protezu? Ovo će ovisiti o amputaciji i mjestu gdje je ona napravljena. U ovom slučaju, liječnik mora pratiti zacjeljivanje rane i kada je ona zatvorena razmatra se nošenje proteze. Rane nakon amputacije najčešće će zarasti od 6 do 8 tjedana nakon operacije. Osoba koja je amputirala određeni dio tijela dobiti će određene vježbe prilagodbe kako bi se bolja nosila s određenim poteškoćama u pokretu.

Kako amputacija utječe na život?

Postoji velika razlika između amputacije koja se vrši radi spašavanja života ili zdravlja, i amputacije koja se mora napraviti radi određene ozljede ili nezgode. Amputacija svakako ostavlja psihičke traume na osobu, jer osoba se mora pomiriti s time da nema više određeni dio tijela. Iako je danas medicina toliko uznapredovala da osobe bez ruku ili nogu mogu voditi sasvim normalan život, određeni osjećaju mogu baciti osobu u stanje anksioznosti i depresije. Kako prihvatiti amputaciju? Kirurzi koji vrše i traže amputaciju će objasniti pacijentu zašto je ona nužda i koje su pozitivne i negativne strane navedenog zahvata.

Danas oko sebe možemo vidjeti brojne primjere vrhunskih sportaša kojima nedostaje ud, i upravo nam oni mogu poslužiti kao motivacija. Što je to fantomski ud? Mnogi pacijenti koji prođu kroz amputaciju prolaze kroz stanje zvano “fantomski ud”. Riječ je o osjećaju koji se pojavljuje nakon amputacije i pacijent osjeća bol i iritaciju u udu kojeg više nema. Stručnjaci vjeruju kako do ovoga dolazi radi oštećenih živaca koji su presječeni. Da li ovo stanje prolazi? Pacijent koji je imao amputaciju do kraja života može osjećati bol ili svrab u djelu tijela kojeg više nema. Iako je amputacija veoma ozbiljna operacija, treba imati na umu da se ona vrši uvijek u svrhu kako bi se zaštitilo zdravlje pacijenta.

Tagovi: