Amlopin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Amlopin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Amlopin – djelovanje

Amlopin pripada skupini lijekova poznatih kao blokatori kalcijevih kanala. Lijek djeluje tako da blokira ulazak iona kalcija u mišićne stanice krvnih žila. To uzrokuje opuštanje krvnih žila, što zauzvrat uzrokuje smanjenje perifernog vaskularnog otpora i dovodi do smanjenja krvnog tlaka. Koristi se u liječenju hipertenzije (visokog krvnog tlaka) i u prevenciji angine (bol u prsima). Ovaj lijek snižava krvni tlak i smanjuje opterećenje srca, što pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara. Kod bolova u prsima povezanih sa srcem (angina), povećan protok krvi u tijelu smanjuje opterećenje srca. Istodobno poboljšava protok kisika u tijelu i sprječava bolove u prsima uzrokovane srcem. Amlopin se može propisati sam ili s drugim lijekovima. Doza ovisi o težini stanja bolesnika. Najbolje je uzimati lijek svaki dan u isto vrijeme. Tableta se ne smije lomiti niti žvakati. Nemojte uzimati lijek dvaput kako biste nadoknadili propuštenu dozu. Čak i ako vam se stanje popravilo, nemojte prestati uzimati lijek.

Amlopin – nuspojave

U većine bolesnika nuspojave se javljaju pri dnevnoj dozi od 10 mg. Manji broj pacijenata može osjetiti oticanje nogu koje se javlja do 3 tjedna nakon početka liječenja. Međutim, u bolesnika sa zatajenjem srca postoji rizik od edema donjih udova. Osim edema, koji je među najčešćim nuspojavama, ovaj lijek može izazvati sljedeće nuspojave: lupanje srca, umor, glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, seksualnu nemoć, osip na koži, grčeve. Amlopin može utjecati i na njega mogu utjecati drugi lijekovi. Nema dokaza o interakciji između amlopina, alkohola ili hormonskih kontraceptiva. Kontraindikacija za primjenu amlopina je prethodna povijest alergije na lijekove. Lijek treba izbjegavati u osoba s teškom insuficijencijom jetre, u bolesnika s hipotenzijom, trudnica i tijekom dojenja. Nemojte koristiti ovaj lijek ako ste preosjetljivi na skupinu lijekova kojoj pripada amlopin ili na bilo koju komponentu formule. Većina nuspojava ne zahtijeva liječničku pomoć i obično nestaju kako se tijelo prilagođava na lijek. Ako nuspojave potraju ili ste zabrinuti zbog njih, obratite se svom liječniku.

Amlopin – cijena, iskustva

Aktivna tvar ovog lijeka, amlodipin, ometa kretanje kalcija u stanice srca i krvnih žila. Ovaj lijek najbolje rezultate pokazuje u prevenciji kardiovaskularnih komplikacija, a posebno je učinkovit u liječenju hipertenzije u starijih osoba. Amlopin treba koristiti s većim oprezom ako imate zatajenje jetre ili zatajenje srca neishemijskog porijekla. U liječenju hipertenzije i angine, početna doza amlopina je 5 mg dnevno, a liječnik je može povećati do maksimalne doze od 10 mg. Ako ste zaboravili uzeti ovaj lijek u vrijeme koje Vam je propisao liječnik, sljedeći put ga uzmite prema rasporedu doziranja. U slučaju predoziranja amlopinom može doći do širenja krvnih žila i ubrzanog rada srca. U tom slučaju liječnik može primijeniti lijek koji sužava krvne žile. Dokazano je da se amlopin u malim količinama izlučuje u majčino mlijeko. Ako nakon uzimanja tablete imate glavobolju, osjećate mučninu, vrtoglavicu ili umor, odmah se obratite svom liječniku. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi: