Američki nogomet pravila

Američki nogomet pravila

Američki nogomet pravila vezana uz teren

Američki nogomet pravila definiraju sve aspekte ove igre. To se odnosi i na karakteristike terena. Igralište na kojem se odvijaju utakmice američkog nogometa dugo je 110 metara, a široko 49 metara. Na svakom kraju igrališta nalazi se završna zona u kojoj se nalaze dva stupa koja predstavljaju gol kroz koji mora proći lopta kada se izvodi udarac nakon postignutog polaganja. Krajnja zona je 9 metara u dužini iza krajnje crte igrališta. Američki nogomet pravila igralište dijele na dijelove od 4,6 metara, međusobno odjeljenja bijelom linijom.

Na sredini terena i na svakoj polovici terena postavljene su dvije isprekidane linije koje su međusobno razmaknute 5,6 metara. Podloga terena je travnata, te ona može biti prirodna ili umjetna. Ovako velike dimenzije terena posljedica su samih obilježja američkog nogometa, koji zahtjeva puno prostora. Na dimenzije terena utjecao je i broj igrača koje ima svaka momčad na terenu. Navedene karakteristike terena omogućuju igračima izvođenje raznih napadačkih i obrambenih akcija.

Američki nogomet pravila vezana uz opremu

Kao što je već navedeno, američki nogomet pravila jasno definiraju sve aspekte ove igre pa tako i samu opremu. Jedno od najvažnijih pravila nalaže obveznu zaštitnu opremu za svakog igrača. To se odnosi na kacigu i na svojevrsni oklop kojeg igrači nose na ramenima. Nošenje navedene opreme je obavezno kako bi se smanjio broj teških i za život opasnih ozljeda. Osim navedenog, igrači nose i štitnike za spolni organ i štitnike za zube. Isto tako igrači moraju nositi adekvatnu sportsku obuću.

Sportska obuća je slična sportskoj obući nogometaša i ona osigurava sigurno i efikasno kretanje igrača po podlozi terena. Američki nogomet pravila definiraju i izgled lopte. Lopta je ovalnog oblika kao u ragbiju, ali je nešto manja i lakša. Naime, njezina je dužina 30 cm, a obujam 56 cm te teži između 397 i 425 grama. Svaka lopta treba imati svojevrsnu vezicu koja omogućuje bolje držanje i bolje rotiranje. Današnje lopte izrađuju se od goveđe kože.

Američki nogomet pravila vezana uz bodovanje

Američki nogomet pravila definiraju različite načine postizanja bodova tijekom utakmice. Tijekom utakmice pojedina momčad može ostvariti nekoliko vrsta bodova. Najviše bodova momčad ostvaruje kada postigne touchdown koji vrijedi 6 bodova. Touchdown se događa kada igrač ima loptu unutar krajnje zone protivničke momčadi. Dovoljno je da dio lopte prijeđe zamišljenu liniju iznad gol-crte da bi touchdown vrijedio. Nakon postignut touchdown-a, ekipa ima mogućnost postići još jedan ili dva dodatna boda udaranjem lopte između dvije stative s udaljenosti od 14 metara.

Drugi način na koji ekipa može postići dodatne bodove nakon touchdown-a odnosi se na organiziranje napada 2 metra od gol crte. Ako napad izgubi loptu, obrana može postići dva poena vraćanjem lopte na protivničku stranu. Tri boda se mogu ostvariti i golom iz igre. Cjeloviti popis američki nogomet pravila vezanih uz bodovanje možete pronaći na službenoj internet stranici američke nogometne lige, tzv. NFL-a. Tamo možete pronaći i ostala pravila vezana uz američki nogomet.


Tagovi: