Alzheimerova bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Alzheimerova bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je neurodegenerativna bolest koja uzrokuje gubitak mentalnih funkcija, smanjenu radnu sposobnost i gubitak pamćenja. Procjenjuje se da oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od ove bolesti. Faze Alzheimerove bolesti dijele se na blage, umjerene i uznapredovale. Poznato je da je povezana s nekoliko uzroka, uključujući proces starenja, tjelesnu neaktivnost i ozljede glave. Prema dobi dijeli se u dvije skupine, sporadičnu, koja se javlja kasno, i obiteljsku, koja je prije 65. godine života prisutnu u svega 5% slučajeva.

Alzheimerova bolest jedan je od najčešćih uzroka demencije. Naime, demencija je osnova za razne bolesti koje utječu na kognitivne i bihevioralne vještine. Bolest uglavnom pogađa osobe u dobi od 65 do 90 godina, a rjeđe se javlja ranije u određenim skupinama. Alzheimerovu bolest karakterizira progresivno pogoršanje, a među prvim znakovima su gubitak pamćenja i promijenjeno ponašanje pojedinca. Od prve pojave simptoma do faze težeg oštećenja može proći desetak godina, nakon čega nastaju ozbiljnije komplikacije i disfunkcija.

Alzheimerova bolest – simptomi i uzroci

Alzheimerova bolest podijeljena je u 3 faze, jer svaki stadij bolesti uključuje različita stanja. Najizraženiji simptomi Alzheimerove bolesti su kratkotrajni gubitak pamćenja, zatim razdražljivost, pogrešna interpretacija vizualnih podražaja, sklonost izolaciji, poteškoće u praćenju razgovora, nedostatak orijentacije, smanjena pozornost, loša prosudba, što u konačnici smanjuje sposobnost brige o sebi. Genetski faktor povezan je s 5% slučajeva Alzheimerove bolesti, ali su rizici veći od hipertenzije, dijabetesa, sjedilačkog načina života, pušenja, pretilosti. Iako medicina još uvijek ne zna što točno uzrokuje Alzheimerovu bolest, poznato je da je gubitak moždanih stanica povezan s ‘dobom, što je osoba starija, veća je šansa za razvoj ove bolesti.

Prema vodećim svjetskim neurolozima, Alzheimerova bolest može biti uzrokovana unosom ugljikohidrata i šećera. Najnovija istraživanja pokazala su da je jedan od potencijalnih uzročnika Alzheimerove bolesti virus herpesa koji ulazi u organizam i ostaje neaktivan u živčanom sustavu, a koji se aktivira tijekom razdoblja velikog stresa i pada imunološkog sustava. Tijekom godina imunološki sustav slabi, uzrokujući da virus stigne do mozga, što rezultira nakupljanjem abnormalnih količina beta-amiloidnog proteina.

Može li se spriječiti Alzheimerova bolest

Kako se dijagnosticira Alzheimerova bolest? Za postavljanje dijagnoze potrebno je napraviti razne pretrage, preglede, neuropsihološke preglede, analize krvi i magnetsku rezonancu mozga. Alzheimerova bolest je progresivna i degenerativna i za nju ne postoji lijek. Napredak medicine omogućio je pacijentima da žive dulje i imaju bolju kvalitetu života, čak i u teškim fazama. Uz adekvatnu terapiju napredovanje bolesti se odgađa. Liječenje uključuje primjenu specifičnih lijekova, zatim tjelesno vježbanje, aktivnosti koje poboljšavaju kognitivne sposobnosti i održavanje društvenih kontakata.

Za prevenciju demencije najvažnije je rano početi primjenjivati sljedeće preventivne mjere: Tjelesne aktivnosti primjerene dobi, kao što su aerobne aktivnosti. Uravnotežena prehrana bazirana na prirodnim sastojcima kao i hrana bogata omega 3 kiselinama. Redovita kontrola dijabetesa i hipertenzije. Izbjegavanje pušenja i alkohola. Održavanje intelektualnih aktivnosti, mentalne vježbe i program kognitivne rehabilitacije. Jačanje obiteljskih odnosa, društvenog života, afektivnih odnosa. Kako još uvijek ne postoje lijekovi ili tretmani koji doprinose izlječenju, medicina trenutno nudi niz preventivnih mjera za Alzheimerovu bolest.

Tagovi: