Demencija – simptomi, uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Demencija - simptomi, uzrok i liječenje

Demencija je prije stanje, nego neka konkretna dijagnoza

Starost nije bolest, ali aktivira mnoge poteškoće i bolesti, a staračka zaboravnost i ponavljanje su prvi simptom i prv znak da se nešto događa u glavi. Pomalo se pridružuje sve više funkcionalnih umnih problema, pa je medicina sve to stavila pod jedan zajednički nazivnik. Demencija je prije stanje, nego neka konkretna dijagnoza, tim više što stalno iskrsavaju neki novi simptomi i pridružuju se onima koji su već vidljivi u ponašanju i funkcioniranju dementne osobe. Zašto dementne osobe obolijevaju, medicina još ne zna, osim od slučaja do slučaja, kao kod alkoholičara ili konzumenata droga i drugih opijata i štetnih tvari.

Demencija se u početnom stadiju često zamijeni s depresijom, no među njima je velika razlika, jer se depresija može liječiti, a pravog lijeka za demenciju nema. Dijagnozu je jako teško postaviti jer takva stanja obiluju brojnim poznatim simptomima, a i mnogim manje poznatim teškoćama, a sa stanjem bolesne osobe se teže nosi okolina, nego sam bolesnik.

Demencija nastaje zbog oštećenja mozga

Dementna osoba može biti nesvjesna onoga što joj se događa ili može negirati i poricati stanje, zato je teže članovima obitelji koji žive s e dementnom osobom nego njoj samoj. Demencija nastaje zbog oštećenja mozga i postoji uhodana procedura za utvrđivanje tih oštećenja, no samo liječenje može biti različito od pacijenta do pacijenta, jer nema univerzalnog lijeka, pa se svaka dementna osoba liječi simptomatski. Ponekada se ovim pacijentima daju lijekovi za Alzheimerova bolest, da se barem uspori napredovanje bolesti i povećanje propadanja moždanih funkcija.

Demencija je vrlo progresivna bolest, zna tako brzo napredovati da je jedini način zbrinjavanja bolesnika smještaj u neku ustanovu. Tijek bolesti često prati i depresija zbog gubitka pamćenja, funkcija, koncentracije, dezorijentacije i često zbog potpune promjene osobnosti, a gubitak socijalnih vještina onemugaćava normalan život. Promjene raspoloženja i nemogućnost normalne komunikacije izluđuju i pacijenta i njegovu okolinu. I neke bolesti mogu biti uzrok nastanku i razvoju demencije.

Demencija, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i još neke bolesti kao uzroci

Do sada je utvrđeno da su neke bolesti uzroci dementnih stanja same po sebi i po svojim simptomima i oštećenjima koja uzrokuju kod bolesnika. Demencija, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i još neke bolesti kao uzroci, ka što je Pickova bolest, Creutzfeldt Jacobova bolest ili kravlje ludilo, Huntingtonova bolest, a i HIV bolesnici ponekada prevagnu na dementnu stranu. Iz nabrojanog je vidljivo da dementni bolesnici odumiranje moždanih stanica mogu doživjeti i od raznih drugih čimbenika kao što su tumori mozga, moždani udari, ozljede glave i mozga, neuroloških disfunkcija, a kod nekih bolesnika se nailazi i na neke nasljedne faktore i uzroke.

Demencija nema jedan uzrok, ima ih stotinu, zato je teško postaviti točnu dijagnozu i još teže ju je liječiti, jer pravog lijeka nema. Starenje je samo po sebi teško jer donosi nemoć i smanjenje pokretljivosti, ali kad stanice u mozgu počnu umirati obnove nema, nema načina se mrtve moždane stanice ičim ožive.

Tagovi: