Alpicort – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Alpicort - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Alpicort je otopina kortikosteroida za vanjsku primjenu

Ovaj lijek se koristi za djecu stariju od 2 godine i odrasle za liječenje upalnih infekcija na vlasištu. Alpicort je otopina kortikosteroida za vanjsku primjenu i ne smije se drugačije koristiti. Koristi se lokalno i njegovo djelovanje je ograničeno na tretirano područje. Otopina se najčešće nanosi jedanput dnevno na oboljeli dio vlasišta, osim ako liječnik nije drugačije propisao. Najbolje je otopinu nanijeti navečer, a kada se znakovi upale povuku, dovoljno je tretman ponoviti 2 - 3 puta tjedno.

Alpicort ne bi trebali koristiti duže od 2 - 3 tjedna iako je kliničko ispitivanje napravljeno i na dužu terapiju, od čak šest mjeseci, ali se ne zna koliko dugo ostaje djelovanje lijeka nakon prestanka terapije. Lijek se dobro i bez ikakvih komplikacija podnosi u kraćim terapijskim razdobljima, čak i ako koristite veće količine lijeka, pa neke posebne mjere opreza nisu ni propisane. Ipak, ako se pojave neke nuspojave trebate ih prijaviti svom liječniku.

Tko ne smije koristiti alpicort

Ova otopina se ne koristi kod dojenčadi i djece do dvije godine starosti, dakle ne smije se koristiti za skidanje takozvane tjemenice kod beba. Proizvođač lijeka u uputi o lijeku navodi tko ne smije koristiti alpicort, u trudnoći i za vrijeme dojenja možda ne bi trebali, osim ako vaš liječnik inzistira i ako inficirano područje vlasišta nije veće od 5 centimetara kvadratnih. Otopinu ne smiju koristiti osobe koje su osjetljive ili alergične na prednizolon i salicilatnu kiselinu.

Alpicort ne smijete nanositi na druge dijelove kože, oko očiju, usta, nosa, predviđen je samo za liječenje vlasišta. Otopinu ne smiju koristiti osobe koje imaju gljivičnu ili bakterijsku infekciju, oboljeli od vodenih kozica, sifilisa, tuberkuloze i upalnih reakcija na cjepiva. Ne smiju ga koristiti ni osobe sa perioralnim dermatitisom, koji se manifestira upalom kože oko usta, crvenilom i čvorićima. Lijek ne smiju koristiti niti osobe koje imaju rozaceu koja se manifestira crvenilom lica ponekad sa gnojnim mjehurićima.

Alpicort i moguće nuspojave

Izopropilni alkohol (propilenglikol) koji se nalazi u lijeku može izazvati iritaciju kože. Alpicort i moguće nuspojave kod žena koje boluju od endometrioze ili mastopatije ili uzimaju lijekove koji sadrže estrogene, liječnik treba nadzirati liječenje. Lijek može prouzročiti poremećaje vida, a zbog svog sastava u interakciji s drugim lijekovima za vanjsku primjenu može pojačati njihovo djelovanje. Alergijske reakcije na ovaj lijek su vrlo rijetke, kao i poremećaji kože i potkožnog tkiva. Svaku nuspojavu treba prijaviti.

Alpicort može izazvati prolaznu nadraženost kože i crvenilo, vrlo rijetko djeluje na stanjenost kože, stvaranje strija, proširenje malih krvnih žila, pojačanu dlakavost, steroidne akne. Steroidne nuspojave su više povezane sa dugotrajnim terapijama ovom otopinom i ako se otopina nanosi po cijelom vlasištu. Vrlo rijetke su neke sistemske nuspojave. Ako zaboravite primijeniti lijek, nemojte nanositi duplu dozu kada se sjetite, samo nastavite terapiju kako vam je preporučeno. Ako želite prekinuti liječenje, posavjetujte se sa svojim liječnikom, nemojte to činiti na svoju ruku.


Tagovi: