Alge, hrana prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Alge, hrana prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Ubrzan i zahtjevan životni ritam, onečišćen zrak, voda i tlo, otuđenost obitelji, loši međuljudski odnosi, uključujući i one na poslu, sve više informatičkih pomagala, sve to pred čovjeka postavlja zahtjevne zadatke i izlaže ga stresu, što opet vodi u bolest. Zbog svega toga, zdrava prehrana trebala bi biti na prvom mjestu kako bi se umanjili spomenuti loši utjecaji na naš organizam. S jedne strane na našim je tržnicama sve veći i šareniji izbor namirnica pa možemo birati kojoj ćemo kuhinji dati prednost, mediteranskoj, kineskoj, meksičkoj. Na drugoj je pak strani sve veći broj ljudi kojima je dijagnosticiran nedostatak određenih vitamina i minerala. Jedući jednolične i termički obrađene proizvode (one iznad 45°C u kojima je došlo do denaturacije proteina), u svoj organizam unosimo nutritivno osiromašenu hranu.

Dokazano je da se količina vitamina i minerala u tlu u posljednjem desetljeću smanjila. Namirnicama proizvedenim u ovako osiromašenim tlima, ponajprije nedostaju antioksidansi – selen i magnezij. Sve veći problem su kisele kiše jer povećavaju zakiseljenost zemlje, što biljkama otežava upijanje hranjivih tvari.

Dodaci prehrani danas su postali nužnost jer čovjeku omogućuju zdrav i uravnotežen život. Važan je i odabir dodataka prehrani jer samo prirodni dodaci prehrani izbalansirani na optimalan način omogućuju organizmu da normalno funkcionira.

Alge su i u prošlosti čovjeka imale važnu ulogu. Jeli su ih i špiljski čovjek i Egipćani, Vikinzi i Kelti. Asteci su sušili alge na suncu i od njih pravili kolače. Stanovništvo oko jezera Čad u Africi godinama je pripremalo pite od Spiruline; u pijesku su ljudi kopali male rupe i punili ih zelenom vodom iz jezera. Nakon što bi pijesak upio vodu, ostatak bi se osušio na suncu, a u rupi bi ostao jestiv proizvod prepun kvalitetnih hranjivih tvari. Vojnicima su u ekstremnim situacijama davali alge zbog njihova čudotvornog energizirajućeg učinka.

Najveći potrošači algi danas su Japanci, a alge čine 10% njihove prehrane. Imaju li Japanci možda zbog toga najdulji životni vijek na zemlji?

Znanost koja proučava svijet algi naziva se fikologija ili algologija. Alge su autotrofni organizmi (sami stvaraju hranu) koji pripadaju carstvu Protoktista. Alge nazivamo steljnjačama, a njihovo tijelo steljka. Nalikuju biljkama, ali nemaju osnovne biljne organe. Razmnožavaju se spolno i nespolno: vegetativno i sporama. Smatra se da su se razvile od prabičaša. Zna se da su najperspektivniji proizvođači biomase s iznimnom kvalitetom i možda će upravo alge dovesti do rješenja problema gladi u svijetu.

Dijelimo ih u dvije velike skupine: makro i mikroalge. Makroalge mogu dosegnuti 100 metara duljine. Iako su iznimne veličine, makroalge rijetko imaju prave organe. Sastoje se od odvojenih, potpuno autonomnih stanica koje, ako se odvoje od matičnog organizma vrlo brzo stvaraju nove kolonije.

Morske makroalge koje se najčešće koriste u prehrani su:

  • Arame (Eisenia bicyclis), smeđe alge, bogate ugljikohidratima, celuloznim vlaknima, niacinom, cinkom, željezom, jodom, vitaminom A, sadrži algičnu kiselinu
  • Fucus (Fucus vesiculosus), smeđezelena alga, dobar izvor vitamina A, B, C, E, kalija i joda
  • Hiziki (Hizikia fusiformis), smeđa alga, bogata je bjelančevinama, željezom, vitaminima A, B1, B12, balastnim vlaknima, kalcijem te algičnom kiselinom
  • Kelp (Laminaria digitata), smeđe alge, obiluju klorofilom, oligoelementima, algičnom kiselinom, jodom, vitaminima E i K te s više od 60 elemenata u tragovima, a imaju i malo natrija
  • Kombu (Laminaria japonica), smeđa alga, sadrži većinu vitamina i minerala, bogata je vitaminima A, B, C, kalcijem, jodom te ima mnogo magnezija
  • Wakame (Undaria pinnatifida), smeđa alga, vrlo je bogata kalcijem, ima veliku količinu željeza, joda, vitamina A i C, niacina, bjelančevina
  • Nor (Porpyra tenera), crvena alga, obiluje karotenom, bjelančevinama i vitaminima B12, C, kalcijem, željezom
  • Agar agar, crvena alga, bogata je kalcijem, jodom i drugim mineralima u tragovima, alternativa je želatini ili želeu. Spomenimo i to da je Crveno more dobilo ime po crvenoj algi.

Još zanimljiviji i tajnovitiji je svijet mikroalgi. Kao vrsta, one su najstarija živa bića na zemlji čija se starost procjenjuje na oko 3,5 milijardi godina. U njima je skrivena informacija o razvoju života na zemlji. Susreću se svugdje gdje ima imalo svjetlosti i vlage. Mogu preživjeti u svim uvjetima.

Naprimjer, nakon katastrofe u Černobilu mikroalge su jedne od malog broja vrsta koje su se prilagodile radijaciji. Ako ljudi nestanu kao vrsta, mikroalge bi opstale i pokrenule sljedeći val života. Vjerojatno su u pravu oni koji tvrde da su mikroalge inteligentnije od ljudi.

Procjenjuje se da postoji više od 40 tisuća vrsta algi. Nalazimo ih posvuda: u vodi, zraku, zemlji, pa čak i našim crijevima. Iznimno su otporne pa ih je moguće naći u vrućim vodama gejzira i vječno zaleđenim predjelima našeg planeta, kao i na bijelom Kilimandžaru. Za svoj rast alge trebaju samo minerale, vodu i sunčevu svjetlost.

Djelovanje algi:

1. Jačaju imunološki sustav

Kada je organizam pod stresom ili je obolio, počinje se trošiti metabolička energija tijela. Takve osobe pate od kroničnog umora i nedostatka tjelesne energije. Male količine algi mogu vratiti imunološki sustav u ravnotežu. Redovitim konzumiranjem mikroalgi ubrzava se oporavak nakon bolesti kao i zarastanje rana. Ljudi koji ih konzumiraju imaju više energije, sposobniji su za rad, otporniji na stres i nepovoljne vanjske uvjete. I kod male djece vidljive su promjene nakon redovitog konzumiranja algi. Kada se boležljivoj djeci u jelovnik uključe alge, ona brzo nadoknađuju eventualni zaostatak u rastu i razvoju.

2. Jačaju kardiovaskularni sustav, reguliraju tjelesnu težinu i povećavaju HDL, “dobri” kolesterol na račun “lošeg” LDL kolesterola.

Istraživanja u Njemačkoj i Indiji pokazuju da alge smanjuju tjelesnu težinu. Redovito uzimanje mikroalgi tijekom nekoliko mjeseci u pravilu pomaže kod problema prekomjerne tjelesne težine.

3. Poboljšavaju stanje probavnog trakta i probavu

Alge jačaju crijevnu floru te smanjuju opasnost razvoja patogenih bakterija kao što su Escherichia coli i Candida albicans. Dobro razvijena crijevna flora poboljšava apsorpciju hrane, štiti od opstipacije i autointoksikacije, a temelj je i stabilnog zdravlja. Više od dvije tisuće različitih enzima koji se nalaze u mikroalgama iznimno su važni za dobro stanje metabolizma i probavnog sustava.

4. Poboljšavaju prirodno čišćenje od otrova i radijacije

Afa alge, Spirulina i Chlorella pročišćuju organizam. Najbolje mehaničko čišćenje osigurava Chlorella jer sadrži celulozu i poput metle djeluje na crijeva. Druge vrste algi, kao npr. Kelp imaju isto tako kelirajuća svojstva, tj. vežu i izbacuju iz organizma radioaktivne i druge štetne tvari. Tijekom 1994. godine ruski su znanstvenici promatrali dvjesto sedamdeset djece koja su bila žrtve Černobilske katastrofe. Svaki dan tijekom 45 dana primali su po pet grama algi, pri čemu se količina radionukleida u njihovim tijelima smanjila za 50 posto.

5. Smanjuju opasnost od tumora zbog bogatoga sadržaja antioksidanasa

Alge su iznimno bogate beta karotenom (provitamin A), vitaminima B, C i E kao i mikroelementima: manganom, cinkom, magnezijem, kalcijem, bakrom, željezom, selenom, kromom…, koji izgrađuju antioksidansne enzime u našim tijelima. Oni nas rješavaju slobodnih radikala koji inače pospješuju starenje i dovode do štetnih mutacija. Kanadski su liječnici utvrdili da svakodnevno uzimanje jednoga grama afa algi za 40 posto povećava migraciju T limfocita u tkiva, u kojima otkrivaju i uništavaju bakterije, viruse, gljivice te tumorske stanice. Istraživanja potvrđuju da prirodni karotenoidi u algama i povrću posjeduju najveći antioksidansni i antikancerogeni učinak. Sintetski betakaroten ne daje tako dobre rezultate jer se veći dio minerala nepotpuno apsorbira u našim tijelima. Alge imaju prednost pred sintetskim vitaminskomineralnim pripravcima budući da su jedinstvena, prirodna, isprobana sredstva tijekom tisućljeća, idealna kombinacija vitamina, minerala, enzima, proteina i drugih tvari. Mikroalge sprečavaju razvoj tumora kod ljudi i životinja jer jedinstveni polisaharidi povećavaju enzimatsku aktivnost i pospješuju obnovu DNK. Kada se aktivnost tih enzima poremeti zbog radijacije ili otrova, greške u DNK ostaju nepopravljene i može doći do pojave tumora.

6. Štite i “liječe”

Najveći dio kroničnih bolesti u drugoj polovini života uzrokuje stanična glad koja pospješuje starenje, intoksikaciju, opstipaciju, gojaznost, alergije, upale, degeneracije i dr. Redovito uzimanje algi produljuje aktivni život za desetak godina i blagotvorno utječe na mnoge bolesti: infarkt, astmu, aritmiju, moždanu kap, staračku demenciju, neke bolesti živčanog sustava, šećernu bolest, na smanjenje sluha i vida, kožne bolesti, alergije, anemije, hipovitaminoze, bolesti probavnog trakta i dr.

7. Ljepota

Postoji izreka da ljepota dolazi iznutra. Kada su stanice organizma kvalitetno nahranjene i očišćene od otrova, bolje funkcioniraju, što se očituje boljim izgledom, većim samopouzdanjem i većom ukupnom energijom. Promjene poput bora, slabih noktiju, ispadanja kose, proširenih vena i kapilara, starenja kože, mogu se spriječiti redovitom upotrebom algi.

Kozmetički pripravci koji su dobiveni preradom algi povoljno djeluju na zdravlje i daju mladenački izgled cijelom tijelu. Uspješno djeluju na reguliranje vlažnosti i poboljšavaju epitelizaciju kože. Algininska kiselina potiče izmjenu tvari, a jod, spojevi broma i vitamini obnavljaju stanice. Pantotenska kiselina i fluor ojačavaju vezivno tkivo.

Metionin i histidin sprečavaju upalu, sumpor čisti kožu. Sve je to razlog zašto se maske za lice od algi toliko preporučuju, a i pripravci od algi su vrlo učinkoviti za uklanjanje celulita.

Spirulina

Spirulina je modrozelena alga koja sadrži više od stotinu različitih hranjivih tvari sa sinergističkim djelovanjem od kojih su 60 posto bjelančevine koje su gotovo 95 posto iskoristive u ljudskom organizmu. Također sadrži vitamine i minerale, antioksidansne karotene, gamalinolensku kiselinu i druge esencijalne masne kiseline, sulfoglikolipide, polisaharide… Spirulina nas opskrbljuje mnogim esencijalnim mineralima i oligoelementima.

Tamnozelenu boju daju joj prirodni pigmenti: klorofil (zelen), fikocianin (modar) i karotenoidi (narančast). Svi oni vežu na sebe sunčevu energiju. Spirulina se uzgaja u plitkim uzgajalištima. Treba mnogo sunca, no istodobno se mora zaštititi od izgaranja te zato proizvodi beta karoten. Što je sunce jače, proizvodi više beta karotena. Uzimanjem Spiruline štitimo našu kožu iznutra od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

Koncentrat karotena u Spirulini je tako visok da je Spirulina zaista iznimna namirnica. Ima ga 25 puta više nego u sirovoj mrkvi, a štiti od malignih i srčanih bolesti, jača imunološki sustav, potpomaže i ubrzava saniranje rana. Smanjuje razinu kolesterola u krvi.

Osim beta karotena Spirulina sadrži i druge karotene koji djeluju zajednički kao antioksidansi: zeaksantin (zeaxanthin), beta kriptokantin (cryptoxanthin), miksoksantofil (myxoxanthophyll) i druge.

Prehrana bogata karotenima daje koži iznimnu elastičnost i prirodan zdrav sjaj. Koža ima sloj masnoće u koji karoteni prirodno migriraju. Tamo mogu povećati otpornost na UV zrake, štititi od štetnog utjecaja slobodnih radikala i čuvati kolagensku strukturu kože.

Spirulina raste brzo te osigurava 20 puta više proteina po jedinici kultivirane površine od soje i 200 puta više od goveđeg mesa. Spirulina osigurava gotovo sve životno važne sastojke koji nedostaju svakodnevnoj prehrani. Pomaže pri povišenom šećeru, stresu i depresiji, poboljšava pamćenje. Milijuni ljudi po cijelom svijetu konzumiraju ovaj dar prirode.

Spirulina sadrži i veće količine vitamina B12. Sirova goveđa jetra sadrži 26 puta manje vitamina B12. Spirulina je tri puta bogatija vitaminom E od sirovih pšeničnih klica i iznimno je biološki aktivna. Majčino mlijeko sadrži u najvećoj količini gamalinolensku kiselinu, nužnu za razvoj dojenčadi. Spirulina zauzima drugo mjesto te je zbog toga i nazivaju “majčino mlijeko planeta”. Kod odraslih osoba gamalinolenska kiselina pomaže smanjenju kolesterola, a samim tim i visokoga krvnog tlaka. Pomaže kod artritisa, ekcema, psorijaze, PMS-a. Spirulina je bogata organskim željezom (oko 50 puta je bogatija od špinata), koji je apsolutno neotrovan i lakoprobavljiv. Njezino je bogatstvo minerala važno za zdravu kožu, kosu i zube. Bjelančevine Spiruline sadrže osam esencijalnih i deset neesencijalnih aminokiselina.

Spirulina sadrži 0,5 posto glikogena, a to je već pripremljena i uskladištena glukoza kao izvor energije. Sadrži i 0,9 posto ramnoze, šećera važnog za prijenos osnovnih (esencijalnih) hranjivih tvari kroz krvomoždanu barijeru. Stanična stijenka Spiruline ima visoke koncentracije mukopolisaharida koji je čine lakoprobavljivom.

Ona je alkalna hrana i održava idealni pH organizma. Zbog nepravilne prehrane, konzumiranja pečene i prerađene hrane koja dugo stoji kao i gaziranih pića, naš organizam postaje pretjerano kiseo, što je jedan od razloga obolijevanja. Da bismo bili i ostali zdravi, važno je održavati kiselo-lužnatu ravnotežu organizma u čemu nam pomažu afa alge i spirulina. Spirulina je osobito potrebna trudnicama i dojiljama, maloj djeci, starijim osobama i sportašima. Može se uzimati prije, između i za vrijeme obroka.

Chlorella

Chlorella je zelena slatkovodna mikroalga promjera oko osam mikrometara. Koristi se gotovo trideset, četrdeset godina zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje.

U Tajlandu ima nekoliko farmi za proizvodnju Chlorelle, kapaciteta više tisuća tona godišnje. Bugarska je također zemlja u kojoj se proizvodi Chlorella. Upotrebljava se u ratarstvu, stočarstvu, kozmetici i veterini.

Chlorella, Afa alge i Spirulina najbogatiji su izvor klorofila koji na organizam djeluje pročišćavajuće i o kojem se često govori kao o “zelenoj čaroliji prirode” ili kao o “zelenoj krvi planeta”.

Chlorella sadrži mnoštvo proteina (50 do 70% ovisno o načinu proizvodnje), esencijalnih aminokiselina i malu količinu masnoće. Isto tako sadrži i veliku količinu antioksidansa betakarotena, vitamina B kompleksa, vitamina E i C, magnezija, natrija, kalcija, cinka, željeza, jedinstveni chlorellin čimbenik rasta (CFR) i dr.

Chlorella potiče proizvodnju interferona koji aktivira makrofage i T-limfocite, čime se povećava sposobnost imunološkog sustava u obrani organizma od bakterija, virusa, stranih proteina i dr. Sadrži i probavne enzime koji sudjeluju u probavi hrane. Množi se velikom brzinom tako da joj se količina tijekom dvadeset sati učetverostručuje. Djeca koja je konzumiraju počinju brže rasti, a kod odraslih potiče obnavljanje tkiva. Chlorellin čimbenik rasta sprečava razvoj različitih kroničnih bolesti. Četiri puta povećava brzinu kojom se množi korisna crijevna bakterija laktobacilus te na taj način poboljšava probavu i asimilaciju hrane.

Osamdeset posto Chlorelle su hranjive tvari dok ostalih dvadeset posto čini tvrda celulozna stijenka koju probavni enzimi ne mogu razgraditi. Celuloza se veže za teške metale i ostale sintetske tvari nagomilane u organizmu te ih izbacuje van (“metla za crijeva”). Za potpuno čišćenje organizma preporučuje se Chlorellu uzimati od tri do šest mjeseci.

Istraživanja pokazuju da Chlorella može biti učinkovita i kod Alzheimerove bolesti i demencije. Chlorella je alkalna hrana te pomaže balansiranju pH u organizmu. Kao i ostale mikroalge, bogata je nukleinskim kiselinama, što je vrlo važno budući da se njihova proizvodnja u organizmu s godinama smanjuje, što smanjuje vitalnost i povećava sklonost bolestima. Hrana bogata nukleinskim kiselinama sprečava taj proces. Redovita upotreba Chlorelle štiti od srčanih bolesti, smanjuje krvni tlak i kolesterol u krvi te usporava proces starenja. Osobe koje redovito uzimaju Chlorellu izgledaju mlađe, imaju više energije i manje su zaboravljive. Iznimno je korisna i kod depresivnih osoba.

Alge imaju prednost pred sintetskim vitaminskomineralnim pripravcima budući da su jedinstvena, prirodna, isprobana sredstva tijekom tisućljeća, idealna kombinacija vitamina, minerala, enzima, proteina i drugih tvari.


Tagovi: