Alergijska urtikarija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Alergijska urtikarija - uzrok, simptomi, liječenje

Alergijska urtikarija, uzroci

Alergijska urtikarija, poznatija i kao kronični osip je karakteristična pojava na našoj koži koja se prepoznaje po crvenim ili bijelim mrljama različite veličine koje se mogu pojaviti i nestati. Navedeni osip se najčešće povlači sam od sebe u roku od par dana ili tjedana, no za određene ljude on može biti dugoročan problem. Osip možemo opisati kao alergijsku reakciju kože. Alergijska urtikarija se može pojaviti bilo gdje na našem tijelu, i ona je često uzrokovana raznim alergijama na hranu poput: Oraha, jagoda, školjaka, dodataka prehrani, lijekova.

Njeno često pojavljivanje ukazuje na jasan problem u organizmu, kao i estetski problem. Koji su uzroci nastanka urtikarije? Urtikarija može uslijediti nakon određene infekcije ili se može pojaviti na mjestu uboda. Nekim ljudima se urtikarija javlja svaki puta kada se blago počešu po koži, dok se kod drugih ona pojavljuje radi izlaganja suncu ili hladnoći. Nažalost, u većini slučajeva je vrlo teško otkriti njen uzrok – osobito ako se ona manifestira samo u određeno vrijeme i pod određenim uvjetima.

Bez obzira na uzrok nastanka, urtikarija se dodatno pogoršava uz stres. Liječnici će navedeno stanje ponekad povezivati s autoimunim poremećajima poput bolesti štitnjače ili lupusa. U najčešće uzroke urtikarije ubrajamo: Određene lijekove protiv bolova, ubode insekata, korištenje dezodoransa, korištenje prezervativa, prisutnost parazita, kontakt s gljivicama, češanje kože, izlaganje toplini ili hladnoći, izlaganje pretjeranom stresu, vježbanje, određene namirnice, alkohol, pritisak na kožu.

Alergijska urtikarija, simptomi

Urtikarija se našoj koži pojavljuje u obliku malenih i okruglih prstenova ili velikih mrlja koje mijenjaju oblik. Alergijska urtikarija obično uzrokuje svrbež, a mrlja na koži može trajati od 30 minuta do par sati. Nakon nestanka mrlja, pojavljuju se nove. Alergijska urtikarija se pojavljuje u serijama ili reprizama, najčešće na našem licu ili udovima. Nešto manji broj oboljelih ima i angioedem, velike otekline koje se pojavljuju oko očiju i usana, na području nogu, ruku i genitalija, kao i unutar grla.

Oteklina u grlu je izrazito opasna jer može ometati disanje osobe, što znači da ona zahtijeva hitno liječenje. Sami angioedem će svrbjeti manje od urtikarije, ali će uzrokovati bol i peckanje. Simptomi često dolaze bez očitog uzroka. Najčešći uvjeti za njen nastanak su toplina, napor i stres. Stručnjaci opisuju urtikariju kao jednu od najčešćih dermatoalergijskih bolesti današnjice. Kod navedenog stanja potrebna je rana dermatološka dijagnoza kao i identifikacija uzročnika. Kod mnogih pacijenata se uočava i njihova značajna psihomatska sklonost za kroničnu urtikariju.

Alergijska urtikarija, liječenje

Moramo naglasiti kako je pronalaženje učinkovitog tretmana pravi izazov. Alergijska urtikarija koja je nastala kao okidač na određenu hranu, lijekove ili fizički podražaj se tretira s izbjegavanjem okidača. Samo liječenje će se provoditi ovisno o težini urtikarije, točnije, ono se ovisiti o tome koliko se često ona pojavljuje i u kojem vremenu. Ako se dokaže da je uzrok određeno zdravstveno stanje, osip će se tretirati određenim preparatima ili prepisanim lijekovima. Liječnik ili dermatolog u tom slučaju prepisuje najbolji lijek za nastale simptome. Alergijska urtikarija se najčešće liječi terapijom čiji je glavni zadatak ublažiti simptome.

Ovisno o vašem stanju, stručnjak prepisuje antihistaminike ili kortikosteroide koji ublažavaju simptome. Ukoliko se poznaje uzrok urtikarije, tada je najbolje izbjegavati kontakt s alergenom. U slučaju da je urtikarija simptom određene bolesti, tada je primarni cilj liječiti bolest. Važno je naglasiti kako je potrebno slijediti savjete dermatologa ili liječnika kako bi se stanje uspješno liječilo. Osim propisane terapije, preporučuje se ispijanje čaja od kamilice ili valerijane. Iako je urtikarija bezopasno stanje, morate imati na umu da ona može pridonijeti stanju poput anafilaktičkog šoka koji je opasan po život.

Tagovi: