Alergija na sunce – simptomi i liječenje

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi
Alergija na sunce - simptomi i liječenje

Alergija na sunce

Tokom ljetnih dana većina nas provodi puno više vremena vani na zraku i uživamo u suncu te pokušavao tokom godišnjeg odmora prikupiti neki lijepi ten. No, za neke osobe ljetni dani nisu im baš najdraži jer im koža reagira na sunčeve zrake i počinju im se pojavljivati čudni osipi i nadražena im je koža. To se zove alergija na sunce, što možda na prvi zvuk zvuči čudno i nije im jasno kako može neko biti osjetljiv na sunce.

To je zapravo posve normalna alergija i zapravo ima mnogo ljudi koji imaju ovaj tip alergije, a da nisu niti svjesni toga. Kroz ovaj članak ćemo vam pojasniti malo bolje što je točno alergija na sunce, koji su njegovi simptomi te kako se ova alergija tretira tj liječi. Ujedno ćemo vam dati neke korisne savjete kako možete spriječiti pojavu alergije i obraniti se od sunca tokom ljetnih dana kako biste mogli uživati na zraku!

Alergija na sunce - simptomi

Alergija na sunce se često pojavljuje nakon izlaganja na suncu kao crveni osip na koži te često to zahvaćeno područje bude iritirano i počne svrbjeti. Kod nekih se ova alergija pojavi zbog nekih drugih faktora kao što su to lijekovi koji mogu potaknuti osjetljivost na suncu, kod drugih je alergija na sunce nasljedna stvar.

Najčešće se ova alergija pojavljuje kod žena, posebice onih u srednjoj dobi. Ujedno, oni svjetlije puti imaju veće šanse za pojavu ove alergije, kao i osobe koje imaju autoimunosnu bolest, bolest povezanu uz bubrege kao i osobe koje uzimaju antibiotike ili analgetike. Alergijske reakcije nakon prve pojave će se redovito pojavljivati svake godine. Alergija se pojavljuje uglavnom zbog generalne osjetljivosti kod osobe, posebice osjetljive kože, ali ujedno i neki vanjski čimbenici mogu uzrokovati ovu alergiju. Simptomi kod alergije na suncu se iskazuje kroz pojavu prištića ili sitnih kvržica, te koža bude crvena, iritiran, te se mogu pojaviti plikovi, osip ili kraste koje krvare.

Alergija na sunce - liječenje

Kako bi se spriječila pojava alergija na sunce, bitno je da uvijek prije izlaganja suncu, posebice onom dugotrajnom, da nanosite kremu s visokom SPF-om (primjerice SPF 50), te da koristite razne alate za zaštitu od jakog sunca, poput šešira, marame, sunčanih naočala i nošenje duge, lagane i prozračne odjeće.

Ujedno, kada se sunčate redovito nanosite isponova novi sloj kreme za sunčanje s visokim faktorom kako biste spriječili reakciju. Ujedno, ponekad se alergija na sunce može dogoditi u spoju sa slanom vodom i znojem, zato uvijek nakon kupanja u moru i sunčanja se dobro isperite i otuširajte se kako ne bi koža bila suha i bila sklonija alergiji. Osim što pazite na kožu uvijek nanesete kremu s visokim faktorom, to isto učinite i za usne jer su i one sklone alergiji od sunca. Ukoliko vam se dogodi alergijska reakcija, tada možete napraviti da se otuširate, nanesete losion za dubinsku njegu, te popijete tabletu za alergije i trebalo bi vam se nakon nekoliko dana sve smiriti.


Tagovi:

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi