Alergija na jaja – simptomi i liječenje

Alergija na jaja – simptomi i liječenje

Zašto nastaje alergija na jaja?

Jaja pripadaju u skupinu namirnica koje najčešće uzrokuju alergijske reakcije. Alergija na jaja najviše se pojavljuje kod djece, no može se pojaviti i kod odraslih osoba. Alergija će se pojaviti u razdoblju od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumacije. Nažalost, ova alergija je vezana ne samo uz konzumaciju samih jaja, već i svih drugih jela koja sadrže jaja. Namirnice koje danas najčešće uzrokuju alergijske reakcije su: Pšenica, kukuruz, jaja, orašasti plodovi, mlijeko, soja, šećer i kvasac. Znakovi te simptomi mogu biti blažih ili težih oblika, a nerijetko sama alergija na jaja može uzrokovati i anafilaksiju, alergijsku reakciju koja je opasna po život.

Što je zapravo uzrok ovoj alergijskoj reakciji? Protein jaja koji potiče pretjeranu reakciju samog imunološkog sustava. Imunološki sustav će proteine iz jaja prepoznati kao tvar protiv koje je potrebno pokrenuti obrambenu reakciju organizma. Ponekad će ova reakcija biti toliko burna da će naštetiti i samome organizmu. Alergija na navedenu namirnicu pojavljuje se najčešće u veoma ranom djetinjstvu, no ona se gubi kako dijete odrasta i stvara bolji imunitet. Samo u određenim slučajevima ova alergija će trajati do odrasle dobi ili će se pojaviti u odrasloj dobi.

Kako se prepoznaje alergija na jaja?

Vrijeme za aktivaciju alergijske reakcije ovisit će od osobe do osobe i najčešće će se pojaviti nakon konzumacije (u svega par minuta). Simptomi se mogu pojaviti bilo kada, pa čak i nakon par sati od obroka. Bez obzira na sami intenzitet nastale alergije, simptomi mogu potrajati i do 3 dana ako je reakcija ozbiljna. Simptomi navedene alergije mogu se prepoznati po: Kožnoj upali ili osipu - alergija će prvo biti vidljiva na koži i ona će zgledati kao koprivnjača, atopijski dermatitis i dolazi do svrbeži. Alergijski rinitis - dolazi do iznenadnog curenja iz nosa, dolazi do kihanja i pojavljuje se svrbež nosa.

Probavni simptomi - alergija na jaja može uzrokovati grčeve, mučninu te povraćanje. Znakovi astme - može doći do pritiska u prsima i osjećaja kako nemate dovoljno zraka. Alergija na jaja također može uzrokovati i jaki kašalj, otežano disanje. Teži oblik alergijske reakcije može doći u stadij anafilaksije, reakcije koja je opasna po život osobe i zahtjeva hitnu pomoć kako bi osoba preživjela. Anafilaksija se može prepoznati po: Suženju dišnih puteva, bolovima i grčevima u trbuhu, ubrzanom lupanju srca, šoku, vrtoglavici, gubitak svijesti, crvenilu u licu i na koži, oticanju lica, kašlju, curenju nosa, glavobolji, iznenadnim strahom od smrti.

Da li se alergija na jaja može liječiti?

Nažalost, ne postoje lijekovi ni terapije koje bi mogle izliječiti alergiju na jaja ili spriječiti njenu pojavu. Jedini način za liječenje i sprječavanje je eliminacija jaja i proizvode koji sadrže jaja iz svakodnevne prehrane. Navedeno je svakako veoma teško jer jaja su sastojak većina jela. Alergija na jaja može se ublažiti na sljedeće načine: Antihistaminicima - Ponekad će se dogoditi da osoba i uz najveću pažnju pojede proizvod koji sadrži tragove jaja. Lijekovi poput antihistematika mogu pomoći u smanjivanju znakova te simptoma alergije, no ovo vrijedi samo za blaže reakcije.

Uzimanje adrenalina - Ako je osoba u opasnosti od teže alergijske reakcije na jaja, tada je potrebno da sa sobom uvijek nosi autoinjektor adrenalina. Uz to, potrebno je zatražiti i hitnu medicinsku pomoć. Kako se može izbjeći alergija na jaja? Ova alergija najčešće se pojavljuje kod male djece i to uslijed prezentiranja više namirnica odjednom. Konzumacija jaja nije preporučljiva do 9 mjeseci života i savjetuje se kako bi se dijete postepeno trebalo upoznavati s novim namirnicama kako se ne bi razvile alergijske reakcije. Odraslim osobama s navedenom alergijom preporučuje se pažnja prilikom odabira namirnica, što znači čitanje sastava i odabir namirnica bez jaja ili tragova jaja.


Tagovi: