Aktivni ugljen tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aktivni ugljen tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aktivni ugljen tablete djelovanje

Aktivni ugljen tablete svojim djelovanjem apsorbiraju toksine plinova i mikroorganizama u probavnom traktu pa tako djeluju protiv nadutosti i proljeva. Ovaj sastojak je prirodan i ima veliku sposobnost vezivanja toksina, naziva se još i medicinski ugljen. Aktivni ugljen veže na sebe organske i anorganske tvari, toksične tvari koje se nakupljaju u probavnom traktu, te štetne tvari koje ispuštaju brojni lijekovi koje ljudi moraju trošiti u svojim terapijama.

Aktivni ugljen tablete ne djeluju na želučanu kiselinu pa se ne upotrebljavaju za reguliranje želučane kiseline, već kada postoje toksini i mikroorganizmi koji izazivaju proljev i druge probavne probleme. Aktivni ugljen se ne razgrađuje u probavnom sustavu već s nakupljenim toksinima izlazi iz organizma sa stolicom koju će obojiti u crno, stoga ne nemojte preplašiti kada primjetite da vam je stolica crna nakon upotrebe aktivnog ugljena.

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje upotreba aktivnog ugljena bez savjetovanja sa liječnikom, a treba imati na umu da aktivni ugljen djeluje i na neke lijekove čije djelovanje može pojačati ili umanjiti.

Aktivni ugljen tablete nuspojave

Aktivni ugljen tablete mogu izazvati određene nuspojave naročito kod kroničnih bolesnika koji pate od metaboličkog poremećaja, te ako se koriste neki drugi lijekovi. Prilikom korištenja treba biti na oprezu i paziti da se ne udahnu čestice aktivnog ugljena. Dugotrajno korištenje aktivnog ugljena će izazvati poremećaje u apsorpciji enzima i vitamina iz hrane, te može prikriti otkrivane patogenih parazita pa je u takvim slučajevima bolje prvo stolicu dati na analizu kada postoji sumnja na parazite.

Ne preporučuje se kombiniranje kontraceptivnih tableta i aktivni ugljen tablete jer se umanjuje djelovanje kontraceptivnih tableta. Ujedno ako postoji krvava stolica i povišena tjelesna temperatura, te ako postoji alergija na aktivni ugljen. Osim što izaziva crnu stolicu, može izazvati nadražaj oči, sluznice, a mogu se pojaviti i poremećaji u disanju, acidoza, groznica, hipokalemija. Ukoliko se pojave takve nuspojave potrebno je obratiti se liječniku. Također treba na paziti i nuspojave koje mogu nastati u kombinaciji s drugim lijekovima.

Aktivni ugljen tablete iskustva i cijene

Iskustva osoba koje su koristile aktivni ugljen tablete su pozitivna jer ovaj prirodni pripravak ima veliku sposobnost vezivanja toksina i drugih štetnih tvari. Korisnici će posvjedočiti da je nakon korištenja ovih tableta vrlo brzo nestala nadutost i proljev jer je aktivni ugljen vezao toksine i mikroorganizme, te putem stolice izlučio iz organizma.

Također će posvjedočiti kako aktivni ugljen tablete nemaju utjecaja na želučanu kiselinu, no vrlo su djelotvorne u slučaju proljeva, te akutnih trovanja hranom ili pićem koje je oralnim putem uneseno u tijelo. Osobe koje imaju poremećenu mikrofloru, povećani broj mikroorganizama koji su patogeni poput rotavirusa ili štetnih bakterija osjetit će poboljšanje vrlo brzo.

Preporučuje se uzimanje terapije pola sata prije obroka ili odamh iza obroka kako bi aktivni ugljen bio djelotvoran. Dozu će odrediti liječnik ili ljekarnik, no svi upozoravaju da dugotrajno korištenje aktivnog ugljena nije preporučljivo jer može poremetiti rad probavnog sustava. Cijene u ljekarnama ovise od pakiranja i proizvođača a kreću se od 6 do 10 €.


Tagovi: