Aktinička keratoza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Aktinička keratoza - uzrok, simptomi, liječenje

Aktinička keratoza – uzrok

Poznato je da većina ljudi voli izlaganje suncu, no pretjerano izlaganje suncu može znatno oštetiti kožu. Osim toga, s procesom starenja mogu se pojaviti ljuskave mrlje na licu, šakama i rukama. Te se mrlje nazivaju aktinične keratoze i uzrokuju dugotrajne promjene u strukturi kože. Aktinička keratoza ili senilna keratoza odnosi se na benigne neoplazme kože s mogućnošću transformacije u rak kože. Najčešće zahvaća područja lica, ušiju, šaka, vlasišta, vrata i nadlanica. Veći rizik od razvoja ovog stanja kod osoba starijih od 60 godina, svijetle puti, prethodnih opeklina od sunca, prisutnosti HPV virusa.

Aktinička keratoza manifestira se kao tamne, ljuskave mrlje koje su grube i tvrde, a zahvaćeno područje može svrbjeti ili peckati. Starije osobe su podložnije razvoju aktiničnih keratoza, ali u nekim slučajevima, vrlo rijetko, mogu zahvatiti i mlađe osobe koje su sklone oslabljenom imunološkom sustavu. Prisutnost višestrukih keratoza ukazuje na opsežna oštećenja od sunca, koja mogu napredovati do raka kože.

Aktinička keratoza – simptomi

U početnom stadiju aktinička keratoza je jedva vidljiva, a može se primijetiti da je područje grublje na dodir. Keratoze su obično veličine oko 2 cm, opipljivije su, vidljive i mogu se opipati na dodir. Kako napreduju, lezije se povećavaju i poprimaju smeđi izgled. Neke zbog svoje krutosti izgledaju poput bradavica, a mogu imati i druge oblike. S vremenom, lezije mogu ostati iste, povećati se ili postati kancerogene.

Budući da se aktinična keratoza pojavljuje kao ljuskave ili grube mrlje na površini kože, uobičajeni simptomi uključuju: oštećenje kože, osobito na licu, rukama i vlasištu, povećanu osjetljivost kože, svrbež, peckanje, male kraste i bol u zahvaćenom području. Budući da se smatra premalignom lezijom, aktinička keratoza može evoluirati u rak kože. Što je veći broj ovih lezija, veće su šanse za ozbiljniji poremećaj. Ako se ne liječi, može napredovati do karcinoma skvamoznih stanica. Zbog mogućeg rizika potrebno ih je redovito kontrolirati kod dermatologa, osobito ako se primijeti da su lezije otvrdnute, krvare, ubrzano rastu, postoji crvenilo ili upala.

Aktinička keratoza – liječenje

Budući da se radi o premalignoj leziji, aktinička keratoza zaslužuje posebnu pozornost. Dijagnoza se postavlja jednostavnim dermatološkim pregledom i biopsijom kožnih lezija koje izgledaju sumnjivo. Postoje mnogi tretmani koji dobro djeluju na kontrolu aktiničnih keratoza. Na temelju pregleda kože, broja i vrste lezija, liječnik će odrediti najadekvatnije liječenje. Postoji nekoliko mogućnosti liječenja, a neke od njih su elektrokoagulacija lezija, krioterapija, hladna kauterizacija tekućim dušikom, kirurško uklanjanje lezije. Najbolji način za prevenciju aktiničke keratoze je smanjenje izlaganja sunčevoj svjetlosti između 10 i 15 sati.

Također će pomoći u smanjenju potencijalnog rizika od raka kože. Ostale mjere prevencije su nošenje šešira, svakodnevna preventivna uporaba kreme za sunčanje, bez obzira na izravno izlaganje suncu, redovito promatranje vlastite kože na pojavu lezija, godišnji pregled kod dermatologa ako je osoba svijetle puti ili ima obiteljska povijest raka kože. Iako aktinička keratoza općenito ne napreduje do raka kože, njezina prisutnost ukazuje na kožu koja je bila pretjerano izložena suncu.

Tagovi: