Akromegalija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Akromegalija - uzrok, simptomi, liječenje

Akromegalija je hormonalni poremećaj hormona rasta

Akromegalija, prekomjeran rast, oblik hormonalnog poremećaja kada hipofiza proizvodi previše hormona rasta. Taj višak hormona rasta obično dolazi od benignih (adenomi) ili nekanceroznih tumora hipofize. Akromegalija je izlječiva bolest ali je važna ispravna i pravovremena dijagnoza jer ako se ne liječi može dovesti do vrlo ozbiljnih bolesti i prerane smrti. Dakle, ovaj poremećaj hormona nastaje uslijed dugotrajne hiperprodukcije hormona rasta od strane hipofize koja regulira ustvari proizvodnju hormona rasta u dijelu mozga tzv. hipotalamusu.

Putem krvotoka hormon rasta dolazi u jetru koja stimulira proizvodnju hormona IGF-1 tzv. inzulin faktora rasta, a koji je ključni faktor za rast tkiva u tijelu osobito za rast kostiju i širenja organa (povećano srce, jetra, bubrezi, slezena, štitnjača). Zatim dolazi do promjena u metabolizmu, glukoze i lipida što može dovesti do dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Kod nekih bolesnika adenomi rastu sporo tako da se može dogoditi da se simptomi bolesti ne primijete dugi niz godina.

Akromegalija i njeni simptomi

Simptomi akromegalije mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi i kod bilo kojeg spola, ali se bolest najčešće dijagnosticira u sredovječnoj dobi (između 30 i 50 godina). Akromegalija obično započinje simptomima poput oticanja šaka i stopala, npr. potrebne su veće rukavice, cipele, kape, veći prsteni. Promjene polako nastaju, obično se godinama ne prepoznaju. Izraz lica postaje grublji, dolazi do izrazitog povećanja usnica, zadebljavanja kože, koja može biti tamnija, povećava se gruba dlakavost tijela, prekomjerno znojenje i pojava neugodnog mirisa tijela.

Čeljusna kost može se izobličiti, narasti, hrskavice u grlu se zadebljavaju čineći glas dubokim i promuklim, a jezik se također može povećati i postati izbrazdan. Rebra postaju odebljana, prsni koš može promijeniti oblik sličnom bačvi. Kada nastane akromegalija zglobovi su bolni, može se nakon dužeg obolijevanja javiti degenerativni artritis. Povećanje srca dovodi do oštećenja srca i na žalost ako se poremećaj ne liječi može doći i do zatajenja srca. Može doći do gubitka vida, prisutne mogu biti teške glavobolje. Kod žena neugodne nuspojave također mogu biti pojačana dlakavost, nepravilni menstrualni ciklusi, galaktoreja, a kod muškaraca može doći do smanjenja libida i impotencije.

Kako se dijagnosticira akromegalija i načini liječenja

Akromegalija u velikom broju slučajeva razvija se polako, često se ovaj poremećaj hormona teško može dijagnosticirati u početku. Za pomoć liječniku mogu biti od koristi pri postavljanju dijagnoze fotografije pacijenta koje su snimane tijekom mnogo prijašnjih godina. Za dijagnostiku korisni su i rendgenogrami lubanje, koštane građe, šaka i sl. Liječenje se provodi najčešće tako da se kirurškim zahvatom ili radioterapijom (zračenjem) uklanja tumor na hipofizi koji se smatra u velikom broju slučajeva kao uzrok akromegalije.

Ove metode liječenja jesu učinkovite ali do smanjivanja razina hormona rasta nije lako doći, čak i uz operativni zahvat i zračenje. Uz to za brži oporavak koriste se injekcije lijeka oktreotida koji može pomoći u zaustavljanju stvaranja hormona rasta, također i lijek bromokriptin. Bez obzira na veličinu eventualnih tumora hipofize tj. adenoma, oni su u pravilu dobroćudni. Kada je u pitanju akromegalija vrlo značajno je što ranije prepoznavanje ovog poremećaja, simptomi jesu neugodni ali se sporo razvijaju te se tako bolest kasno prepoznaje.

Tagovi: