Što je adalimumab

Što je adalimumab

Adalimumab - primjena i djelovanje

Adalimumab je lijek koji u sebi sadrži aktivni sastojak isto imena, a radi se o selektivnom imunosupresivu. Lijek je namijenjen za liječenje raznih medicinskih stanja, kao što su to reumatoidni artritis, artritis povezan s entezitisom, periartikularni juvenilni idiopatski artritis, ankilozi spondilitis, aksijalni spondiloartritis, psorijatični artritis, psorijaza, gnojni Hidradenitis, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Adalimumab lijek se koristi kako bi smanjio upalne procese kod ranije navedenih bolesti. Njegov aktivni sastojak je ljudsko monoklonsko antitijelo, te se on veže za specifični protein čija je vrijednost tokom upalnim bolesti povišena. Lijek dolazi u formi šprice koja se ubrizgava pod kožu. Lijek ne bi smjeli uzimati osobe koje su alergične na njegov glavni aktivni sastojak ili neki njegov drugi sastojak, te isto tako lijek ne bi smjeli uzimati ako bolujete od teške infekcije, umjerenog ili teškog zatajenja srca, ili ako već uzimate neki drugi lijek. Prije početka liječenja s ovim lijekom se preporučuje da prvo razgovarate o tome sa svojim doktorom opće medicine.

Adalimumab - upute i nuspojave

Adalimumab lijek se uzima u skladu sa preporukama vašega doktora. Prije nego što započnete liječenje s ovim lijekom se preporučuje da se prvo posavjetujete sa svojim doktorom. Ako niste sigurni oko doziranja, upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika. Uobičajena doza kod odraslih osoba iznosi 40 miligrama adalimumaba, a lijek se primjenjuje kao pojedinačna doza svakog drugog tjedna. Kod djece se preporučena doza lijeka određuje na temelju njihove starosti, težine i visine, te doktor vašeg djeteta vam može dati točnu dozu koju biste trebali primijeniti kod vašeg djeteta. Za adolescente je preporučena doza 40 miligrama koja se primjenjuje svakog drugog tjedna. Kao i svaki drugi lijek, pa tako i adalimumab, može kod pacijenata uzrokovati neželjene nuspojave. Najčešće nuspojave su osip, natečeno lice, ruke i stopala, teško disanje i gutanje nedostatak zraka nakon što se legnete ili nakon napora, kašalj, osjećaj umora ili slabosti, gubitak osjeta, double vision, te otekline ili otvorene rane koje ne zacjeljuju. Čim primijetite neke od ovih simptoma, prestanite koristiti lijek i odmah obavijestite svojeg ljekarnika.

Adalimumab - cijena i iskustva

Adalimumab lijek se mora držati van pogleda i dohvata male djece. Također, lijek se ne smije koristiti nakon isteka roka trajanja. Rok trajanja je jasno naznačeno na samom pakiranju lijeka, te se odnosi na zadnji dan u mjesecu. Lijek trebate čuvati u hladnjaku na temperaturi između -8 i 2 stupnjeva Celzijeva. Nemojte zamrzavati lijek. Napunjena šprica se treba čuvati u vanjskom pakiranju zbog zaštite od svjetlosti. U jednom pakiranju lijeka se nalaze 2 napunjene šprice gdje svaka u sebi sadrži 40 miligrama tekućine lijeka. Adalimumab lijek se može kupiti samo u ljekarni i to uz predočenje recepta od vašeg doktora. Cijena adalimumaba lijeka je vrlo povoljna te nije nimalo skupo, no uz dopunsko zdravstveno osiguranje, onda je lijek posve besplatan. Mnogi pacijenti koji su počeli koristiti ovaj lijek su već nakon par mjeseci primijetili značajne promjene na sebi te su im se upalni procesi značajno smanjili i olakšalo im je njihovu svakodnevicu.


Tagovi: