Ablacija retine (odignuće mrežnice) – uzrok, simptomi, liječenje

Ablacija retine (odignuće mrežnice) - uzrok, simptomi, liječenje

Ablacija retine (odignuće mrežnice) - uzroci bolesti

Ablacija retine ili odljepljenje mrežnice oka smatra se hitnim medicinskim stanjem, može uzrokovati trajno sljepilo te je potrebna brza intervencija, operacija oka, najčešće što prije, a najbolje unutar 24 sata. Mrežnica oka unutarnji je sloj oka zaslužan za primanje svjetlosnog podražaja. Važno je što prije započeti s liječenjem, kako bi bila manja vjerojatnost sljepoće na zahvaćenom oku odnosno kako bi se što bolje uspjelo vratiti izgubljeni vid. Obično je zahvaćeno jedno oko. Poremećaj je to u oku kada se mrežnica u stražnjem dijelu oka odlijepi od krvnih žila koje ju opskrbljuju hranjivim tvarima i kisikom.

Uzroci ablacije mrežnice oka može biti starenje, izravan udarac u oko, ozljeda, jak udarac u lice ili neka druga bolest. Znakovi ablacije retine mogu se pojavljivati polako ili naglo, ablacija retine oka je bezbolna. Osobe koje su kratkovidne, imaju visoki stupanj kratkovidnosti ili su nedavno imale operaciju oka (npr. operaciju katarakte, operaciju očne mrene), ako imaju tumore, dijabetes, anemiju srpastih stanica imaju veću vjerojatnost da kod njih može doći do odvajanja mrežnice.

Ablacija retine oka - simptomi

Koji su simptomi ablacije retine ili ablacije mrežnice oka? Ablacija retine najčešće ima simptomi koji su u početku slabiji, dok kasnije upućuju na stanje u kojemu se može potpuno izgubiti vid. Ablacija retine ne boli, to je bezbolni poremećaj vida. Simptomi se mogu činiti u početku kao kratkotrajni poremećaji u vidu ali ova bolest može biti po vid vrlo opasno stanje, toliko opasno da ako se ne liječi ili se ne liječi na vrijeme, može dovesti do potpunog gubitka vida. Ovaj bezbolni poremećaj vida, ima simptome kao što su: zamagljen vid, oslabljen vid, a u težoj fazi bolesti nastaje nemogućnost čitanja ili prepoznavanja osoba.

Ovakvi simptomi poteškoća s vidom uključuju također osim što je zamućen vid, prikaze tamnih zavjesa, bljeskanja svjetlosti, pojavljuju se točkice, "paučine" ili "mušice" pred očima. U početku su simptomi blažeg oblika no već u roku dan do dva simptomi postaju jači, dolazi do suženja dijela vidnog polja i znatnog pada vidne oštrine.

Kako se dijagnosticira i liječi ablacija retine?

Ukoliko se pojave ranije opisani simptomi koji upućuju na to da je u pitanju ablacija retine potrebno je što prije javiti se liječniku oftalmologu kako bi se napravila pravilna dijagnoza, detaljan pregled očiju i vrlo hitno se moglo započeti s liječenjem odnosno operacijom. Do dijagnoze se dolazi tzv. direktnom fundoskopijom i ultrazvukom. Operacije se trebaju izvršiti što prije jer bilo kakvo čekanje može dovesti do lošijih rezultata nakon operacije. Ablacija retine se liječi laserskim operacijama, pneumoretinopeksijom odnosno vitrektomijom, a mogući su i drugi načini liječenja, operacija, prema uputama specijaliste oftalmologa.

Bitno je da se hitnim liječenjem mrežnica oka što brže poveže s podlogom, primjenjuju se i kortikosteroidi u liječenju. Otprilike 10 dana nakon operacije pacijent treba mirovati, s pozicijom tijela obično na bokovima sa sjedenjem s glavom prema dolje te slijediti upute liječnika, a oporavak može trajati i do mjesec dana, nakon toga se može vratiti uobičajenim aktivnostima, prema savjetima liječnika.


Tagovi: