Telefonski imenik – kako saznati tko vas zove?

Telefonski imenik - kako saznati tko vas zove?

Telefonski imenik pretraga

Telefonski imenik sadrži nepotpuni popis mobilnih i fiksnih linija. Možete nazvati informacije na broj 11888 i pitati za broj koji tražite ili se poslužite tražilicama koje sadrže brojeve koji su u telefonskom imeniku. No, većina brojeva se ne nalazi u telefonskom imeniku. Telefonski imenik sadrži samo brojeve koji su registrirani uz pristanak korisnika kojima pripadaju da brojevi mogu biti objavljeni javno.

Ako vas zanima kako potražiti neki broj, te ako je to službeni broj neke tvrtke, možete ga samo unijeti u tražilicu vašeg internetskog preglednika. Možete potražiti i odgovarajuće stranice koje sadrže brojeve koji se nalaze u telefonskom imeniku, te tamo potražiti.

Nakon što unesete broj, pomoću filtera možete odrediti tražite li broj neke tvrtke, neki službeni ili pak privatni osobni broj. Ako vam je pak poznat broj a ne znate kome pripada, u tražilicu ćete unijeti broj. Potrebno je napomenuti kako nećete pronaći u tom imeniku baš svaki broj koji postoji u Hrvatskoj jer ih je potrebno prethodno registrirati od strane korisnika broja.

Telefonski imenik i što ako vas zove netko čiji se broj ne nalazi u njemu

Ponekad je nemoguće pronaći broj koji od strane njegovog korisnika nije registriran u telefonskom imeniku niti na jednoj stranici na internetu koja je namijenjena za pretraživanje brojeva. No uvijek postoje neki načini kako i dalje možete saznati tko vas je zapravo zvo ili možete pronaći broj koji tražite. Ako ne uspijevate u telefonskom imeniku niti pomoću bilo kojih tražilica pronaći broj koji vas je zvao, uvijek možete pokušati nazvati broj i saznati koga ste dobili.

Ukoliko brojevi nisu sa +385 prefiksom ili na bilo koji način prepoznate da to nije pozivni broj iz Hrvatske, sigurnije je da takve brojeve ne zovete jer prvo pozivi u inozemstvo su skupi, a drugo mogu biti brojevi sa posebnim tarifama iz inozemstva te bi vas takav poziv mogao stajati i višestruko nego da zovete običan broj iz te zemlje. Telefonski imenik u takvim vam slučajevima ne može pomoći.

Osim internetskih stranica koje sadrže telefonski imenik, brojeve možete potražiti pomoću službenih tražilica koje pripadaju teleoperaterima u Hrvatskoj. Hrvatski telekom, Tportal, Optima, Telemach, Tomato i A1 su operateri kod kojih putem službene tražilice možete na internetu ali i telefonski saznati nečiji broj. ako ništa od tih opcija ne uspije, spremite broj u svoj telefonski uređaj pod nekim nazivom, pa kad vas sljedeći put nazove barem ćete znati da se radi o nekome koga ne poznajete ili možda nekom starom prijatelju kojeg ipak poznajete.

Telefonski imenik i je li i vaš broj u njemu

Telefonski imenik može sadržavati i vaš broj ukoliko ste dali dopuštenje svom operateru da vas uvrsti u imenik. To možete i provjeriti na način da nazovete informacije za svoj broj i provjerite sa operaterom da li je vaš broj uvršten u telefonski imenik. No, možete provjeriti na web stranicama da li je vaš broj uvršten.

Na web stranici svog operatera nađite tražilicu, unesite ili svoje ime i prezime ili svoj broj i kliknite na traži. Ako je u sustavu vaš broj mobitela pojavit će se vaši podaci. Ovisno o vašem prefiksu koji slijedi iza prefiksa države, ovisiti će gdje ćete tražiti svoj broj. U većini slučajeva za A1 prefiks je 091,092 za Tomato, 095 za Telemach, 098 i 099 Hrvatski telekom, dok je za 097 Bonbon. Međutim s obzirom da operateri dopuštaju mogućnost zadržavanja broja prilikom prelaska iz jedne mreže na drugu tako se na primjer broj koji ima prefiks 098 može naći i kod operatera A1.

Ukoliko nigdje ne možete pronaći svoj broj, a želite da bude vidljiv nazovite korisničku službu koja će to provjeriti i ukoliko stvarno niste nigdje uvršteni u imenik, detaljno će vam objasniti kakav je postupak za uvrštavanje broja u imenik. Međutim, ako ne želite da vaš broj bude uvršten u imenik tada ćete predati zahtjev da se broj izbriše iz imenika, a postupak ovisi od operatera i njihovih internih procedura.


Tagovi: