Zagrijavanje prije treninga

motion free

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja

Izgubite do 10 kg u 4 tjedna
  • klinički ispitano i posve prirodno
  • ubrzava metabolizan
  • bez jo-jo efekta
  • dugotrajni rezultati
  • smanjuje viška masnoće
  • masti pretvara u mišiće
  • bez vježbanja i teškog napora
Zagrijavanje prije treninga

Zašto je važno zagrijavanje prije treninga?

Zagrijavanje prije treninga iznimno je važno jer uz pomoć zagrijavanja pripremamo svoje tijelo za glavni dio treninga. Zagrijavanje se treba izvoditi prije bilo koje vrste treninga, bilo da je riječ o treningu snage, izdržljivosti, kondicije ili nekom drugom tipu treninga. Naše tijelo u normalnim okolnostima, kada nije podvrgnuto teškim naporima, poput onih prilikom treninga, ima "normalnu" radnu temperaturu. Naši zglobovi i mišići su nešto nefleksibilniji nego što bi trebali biti tijekom treninga.

Zagrijavanje prije treninga podignuti će našu radnu temperaturu i napuniti će naše mišiće krvlju. Pojačani dotok krvi u naše mišiće preduvjet je za kvalitetno obavljanje bilo kakve vrste treninga. Što su mišići prokrvljeniji to je njihova učinkovitost veća. Zagrijavanje također smanjuje rizik od ozljede tijekom treninga. Iako mnogi nevoljko izvode zagrijavanje jer ga smatraju najdosadnijim dijelom treninga, zagrijavanje ja izuzetno važno i bitno i stoga nemojte nikada preskakati njegovo izvođenje prije svakog treninga kojeg planirate odraditi jer ćete tako smanjiti šanse za ozljeđivanjem.

Statičko zagrijavanje prije treninga

Postoji nekoliko vrsta zagrijavanja, a jedno zagrijavanje prije treninga odnosi se na statičko zagrijavanje. Zadržavanje statičkog položaja dulje vrijeme ili stalnim ponavljanjem određenih pokreta, mišići imaju tendenciju kontrakcije. Istezanje se stoga koristi za produljenje mišića u većoj mjeri nego u mirovanju. Osim prije treninga, ovaj tip zagrijavanja se može raditi u bilo koje doba dana, ali se općenito manje preporučuje prilikom buđenja jer tijelo još nije zagrijano ili neposredno nakon treninga kako bi se izbjegle ozljede.

Na internetu postoji veliki broj statičkog zagrijavanja i za sve početnike postoji objašnjenje kako se izvodi i kada se izvodi svaka vježba koja se odnosi na statičko zagrijavanje prije treninga. Preporučuje vam se da sami ne izvodite na svoju ruku vježbe koje nisu provjerene, kako ne bi prouzročili sami sebi određenu ozljedu koja vas može na dulje vrijeme udaljiti od treniranja. Ako niste sigurni za pojedinu vježbu, slobodno pitajte neku kompetentnu osobu za to i ona će vam rado pomoći.

Dinamično zagrijavanje prije treninga

Kao što je navedeno, postoji nekoliko vrsta zagrijavanja prije treninga. Osim statičnog zagrijavanja, tu je i dinamično zagrijavanje prije treninga. Pojedini treneri i sami sportaši više preferiraju ovakvo zagrijavanja od statičnog. Dinamično zagrijavanje podrazumijeva vježbe koje se izvode u pokretu. Na taj način se postiže veća prokrvljenost mišića. Dinamično zagrijavanje prije treninga se uglavnom izvodi u nekoliko serija, s tim da se intenzitet vježbi pojačava u svakoj sljedećoj seriji. Na taj način će osoba biti potpuno spremna za glavni dio treninga.

Od vježbi dinamičnog zagrijavanja najviše se izvode marinci, sklekovi, čučnjevi, kratki sprintevi, skok čučanj, puzanje itd. Važno je da što više vježbi uvrstite u svoje zagrijavanje, kako bi pravilno zagrijali sve mišiće u svom tijelu. No, ako ćete u glavnom dijelu treninga raditi samo jednu mišiću skupinu, onda je dovoljno da samo tu mišićnu skupinu i zagrijete pravilno. No, ako i zagrijete sve mišiće sigurno nećete pogriješiti, tj. to neće negativno utjecati na vaš trening određene mišićne skupine.


Tagovi:

motion free

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja

Izgubite do 10 kg u 4 tjedna
  • klinički ispitano i posve prirodno
  • ubrzava metabolizan
  • bez jo-jo efekta
  • dugotrajni rezultati
  • smanjuje viška masnoće
  • masti pretvara u mišiće
  • bez vježbanja i teškog napora