Lumbalna punkcija – što je i kako se izvodi

Lumbalna punkcija - što je i kako se izvodi

Što je lumbalna punkcija?

Medicina izrazito brzo napreduje iz godine u godinu. Bolesti koje su dugo mučile čovječanstvo uz prave medicinske postupke postaju maltene bezopasne, a otkriće novih lijekova i medicinskih procedura omogućuje ljudima zdraviji i dulji život. Jedan od bitnih čimbenika u liječenju različitih bolesti tijela je i napredak dijagnostičkih postupaka koji služe za detekciju bolesti i nepravilnosti u tijelu.

Jedan takav postupak je i lumbalna punkcija. Mnogi ljudi su čuli za ovaj postupak ali nisu sigurni čemu služi te im sama ideja punkcije zvuči zastrašujuće. Ipak, nema razloga za brigu jer radi se o danas standardnoj proceduri koja može biti poprilično korisna u pravovremenom detektiranju nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Objasnimo za početak o čemu se tu točno radi. Lumbalna punkcija je naziv za medicinsku procedura koja se sastoji od umetanja posebne igle u spinalni kanal kako bi se mogao uzeti uzorak cerebralnospinalne tekućine. Prikupljena tekućina naziva se cerebrospinalni likvor te se koristi u dijagnostičke svrhe.

Kada se izvodi lumbalna punkcija?

Lumbalna punkcija vjerojatno mnogima zvuči kao strašna i neugodna procedura, posebice ako nikako ne volite igle. Istina je da sam postupak nije naročito ugodan te vam je nakon njega potreban odmor i po potrebi lijekovi za ublažavanje boli. No sam postupak zvuči gore nego što zbilja je. Za vrijeme procedure dobivate lokalnu anesteziju radi koje eventualno možete osjetiti određeni pritisak pri ubodu i ekstrakciji cerebralnospinalne tekućine. Imajte svakako na umu da je definitivno bolje proći kroz ovaj postupak ako vam ga je doktor preporučio jer ranom detekcijom neke ozbiljnije bolesti znatno povećavate šanse da će te se moći uspješno izliječiti.

Lumbalna punkcija se najčešće provodi kada liječnici sumnjaju na neke neurološke ili pak infektivne bolesti koje mogu zahvatiti središnji živčani sustav. To su primjerice meningitis, moždani tumori, multipla skleroza, mijelitis i mnoge druge. Osim za dijagnozu, punkcija se može izvesti i u svrhu primjene nekog lijeka ili kao direktan unos kemoterapije koja cilja na prostor oko leđne moždine.

Lumbalna punkcija i kako izgleda postupak?

Ako je i vama radi nekog medicinskog razloga zakazan termin kada će se izvesti lumbalna punkcija, sigurno vas zanima kako izgleda cijeli postupak kako bi se mogli pripremiti. Procedura je zapravo poprilično jednostavna i brza. Cijela procedura oko punkcije može se obaviti u svega 15 minuta, a može se odraditi ili za vrijeme hospitalizacije ili u sklopu dnevne bolnice.

Kada dođe vrijeme za vaš termin, medicinskog osoblje će vas uputiti ima li potrebe za korištenjem lokalne anestezije ili ne. Sama procedura se najčešće obavlja na način da pacijent legne na bok i savije leđa tako što će približiti svoja koljena čim bliže licu. Isti položaj se može izvesti i kada pacijent sjedi. Nakon toga se radi ubod između L3 i L4 ili L4 i L5 kralježaka te se uzimaju uzorci koji će ići dalje na analizu. Lumbalna punkcija je time završena, a na vama je samo da se dobro odmorite i pričekate dok ne stigne liječnički nalaz.


Tagovi: