Uvin čaj za bubrege – priprema i nuspojave

Uvin čaj za bubrege - priprema i nuspojave

Uvin čaj ljekovitost

Uvin čaj je prirodni proizvod koji se dobiva od biljke Uva ili medvjeđe grožđe koje raste u gorskim predjelima crnogoričnih šuma jer je i sam zimzelena biljka. Ovo je zaštićena biljka i u našim krajevima se nalazi na području Gorskog Kotara i Velebita.

Za pripremu Uvin čaja se koristi lišće biljke Uva i svojim glavnim sastojkom hidrokinon ima jako ljekovito djelovanje na infekcije urinarnog odnosno mokraćnog sustava. Ukoliko infekcije nisu uznapredovale, Uvin čaj će djelovati kao prirodni antiseptik u bubrezima i mjehuru. Kako bi mogao djelovati u svojoj punoj snazi kada pijete Uvin bilo za bubrege ili mokraćni mjehur ne biste trebali konzumirati kisela pića i jela, niti gazirana pića jer čaj najbolje djeluje u lužnatoj okolini.

Osim što djeluje kao antiseptik za bubrege i mokraćni sustav u cjelini, ovaj čaj pomaže i kod bolova u želucu smanjujući ih, može spriječiti nastanak proljeva, regulira visoki krvni tlak, pomaže kod upale prostate, ali i kod upale jajnika kod žena.

Uvin čaj priprema i doze

Sama priprema ovog čaja je vrlo jednostavna i možete pripremiti dnevnu dozu odjednom. U posudu ili veću šačicu stavite dvije žličice suhih listića i prelijte s pola litre vrele vode, ostavite da odstoji petnaestak minuta. Čaj može odstajati i pola sata, te nakon toga ga je potrebno procijediti i piti u malim dozama, ne sve odjednom.

Iako je ovaj čaj pomalo blago gorkog okusa nemojte dodavati zaslađivače ili med, a limun nikako jer će kiselina iz limuna uništiti ljekovito djelovanje. Ukoliko vam doista okus ovog čaja ne odgovara možete ga kombinirati sa kamilicom ili kaduljom, ali ne sa brusnicom. Uvin čaj ovisno od fazi vašeg liječenja možete koristiti do dva tjedna nakon čega bi se trebali vidjeti rezultati.

Uvin čaj možete pripremati od suhih listića koje se mogu nabaviti u rinfuzi, gotove vrećice čaja koje su u prodaju u svakoj trgovini, te u granulama. Bez obzira koji oblik za pripremu ovog čaja koristili može ga se nabaviti svugdje, od ljekarni, trgovina do specijaliziranih bio trgovina, ali i online trgovinama ukoliko i inače tako kupujete.

Uvin čaj nuspojave

Uvin čaj se ne preporučuje trudnicama jer može izazvati kontrakcije maternice, pa je najbolje da ga trudnice izbjegavaju. S obzirom da se ne preporučuje niti za djecu, dojilje također ne bi trebale konzumirati ovaj čaj. Upotreba ovog čaja ne bi smjela biti dulja od mjesec dana kontinuiranog korištenja jer bi mogao utjecati na poremećaj rada jetre.

Dugotrajna upotreba Uvin čaja osim oštećenja jetre, može oštetiti i bubrege. Osim toga kod dugotrajnog korištenja mogu se javiti poteškoće s vidom i problemi sa disanjem. Uvin čaj ako se dugo koristi može dovesti do moždanog udara, ali i smrti ukoliko dođe do zakazivanja vitalnih organa kao što su jetra i bubrezi. Stoga izbjegavajte dugotrajnu upotrebu i pazite na rok upotrebe koji piše na ambalaži čaja.

Kod kratkotrajnih upotreba kod nekih ljudi mogu se pojaviti uz mučnine i povraćanje, bolovi u želucu. Upotreba Uvin čaja može promijeniti boju mokraće u zelenkasto smeđu boju. A ovaj čaj može utjecati i na vašu razdražljivost i stvoriti probleme sa nesanicom, pa ga izbjegavajte konzumirati prije spavanja. Svakako zbog nuspojava ovaj čaj koristite samo uz preporuku svog liječnika.


Tagovi: