Kako pripremiti juneći but

Kako pripremiti juneći but

Što je i kako pripremiti juneći but?

Kako pripremiti juneći but je pitanje koje se pitaju ljudi koji žele pripremiti ukusan i zdrav obrok. Juneći but potječe s donjeg dijela stražnje noge junetine i spada među najpopularnije komade mesa zbog svoje čvrstoće, bogatog okusa i relativne dostupnosti. Radi se o nemasnom i kompaktnom dijelu mesa, koji sadrži vrlo malo masnoće, ali i dosta vezivnog tkiva, što ga čini idealnim za sporo kuhanje ili pečenje. Na tržištu se juneći but može pronaći u različitim oblicima, bilo kao cijeli komad, u narezane šnicle, ili već mariniran. Za one koji se pitaju kako pripremiti juneći but, bitno je znati da svaka od tih varijanti ima svoju specifičnu kulinarsku primjenu. Cijeli komad junećeg buta najčešće se koristi za pečenje u pećnici ili za pripremu na laganoj vatri, dok se narezani but koristi za pohanje, brze tave ili kuhanje u umacima. Kod kupnje treba obratiti pažnju na boju mesa koje treba biti tamnocrvene boje, s čvrstom strukturom i bez neugodnog mirisa, što ukazuje na njegovu svježinu. Ako planirate pripremiti meso isti dan, najbolje ga je izvaditi iz hladnjaka barem pola sata prije pripreme, kako bi se temperiralo na sobnu temperaturu i time omogućilo ravnomjernije kuhanje.

Kako pripremiti juneći but za pečenje?

Kada govorimo o tome kako pripremiti juneći but, jako je bitna pravilna priprema mesa. Juneći but, zbog svoje strukture i čvrstoće, se treba omekšati kroz marinadu i tučenje mesa. Mariniranje je osobito korisno kod ovog tipa mesa jer kiselina iz octa, vina ili limunova soka pomaže razgraditi vezivno tkivo, dok začini i ulja prodiru dublje u meso, dajući mu dodatnu aromu. Klasična marinada uključuje maslinovo ulje, češnjak, ružmarin, lovorov list, papar i crveno vino. Meso je potrebno ostaviti u marinadi minimalno 4 sata, a idealno preko noći u hladnjaku. Ako meso planirate peći u komadu, zavežite ga s kuhinjskim koncem kako bi zadržalo svoj oblik tijekom pečenja i kuhanja. Ako se pitate kako pripremiti juneći but za gulaš ili varivo, meso narežite na podjednake kocke kako bi se ravnomjerno skuhalo. Prije kuhanja, dobro je komade mesa kratko zapeći na visokoj temperaturi, čime se zaključava sok u mesu i dobiva dodatna dubina okusa.

Tajna kako pripremiti juneći but

Kako pripremiti juneći but u pećnici je nešto što se mnogi pitaju kod pripreme ovog kvalitetnog mesa. Pečenje junećeg buta zahtijeva strpljenje, ali se isplati svakim zalogajem. Prvi korak kako pripremiti juneći but je da meso možete nakratko zapeći na tavi sa svih strana kako bi dobilo lijepu koricu, a potom ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Idealna temperatura za sporo pečenje je oko 170°C, te kod mesa od 2 kg ga pecite otprilike 2 i pola sata. Tijekom pečenja povremeno podlijevajte meso, bilo s vlastitim sokovima, temeljcem ili vinom kako bi meso ostalo sočno. Nakon vađenja iz pećnice, meso treba obavezno pustiti da odstoji najmanje 10 do 15 minuta prije rezanja. Time se sokovi u mesu ravnomjerno rasporede i izbjegava gubitak sočnosti pri rezanju. Što se tiče priloga, pečeni krumpir, pire od celera, zapečena palenta ili domaće njoke savršeno nadopunjuju aromu junećeg buta. Ovakav pečeni komad mesa poslužen uz sezonsko povrće i domaći umak bit će pravi gastronomski doživljaj.


Tagovi: