Kako kuhati ječam

Što je ječam i kako kuhati ječam?
Ječam je jedna od najstarijih poznatih žitarica koju su uzgajali još stari Egipćani i Sumerani, te se od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Radi se o žitarici iz porodice trava koja se ističe svojom prilagodljivošću i hranjivom vrijednošću. Ječam je bogat vlaknima, osobito beta-glukanima koji imaju pozitivan učinak na održavanje razine kolesterola u krvi, te također sadrži i značajne količine vitamina B-kompleksa, željeza, magnezija, selena i antioksidansa. Mnogi se pitaju kako kuhati ječam jer se, unatoč njegovoj prisutnosti na tržištu, rijetko nalazi na tanjurima prosječnog kućanstva. Razlog tomu često je nedostatak znanja o njegovoj pripremi i kuhanju. Iako je riječ o vrlo jednostavnoj namirnici, postoji nekoliko važnih koraka koji osiguravaju da ječam bude ukusan, mekan i probavljiv. Ječam može poslužiti kako zdravija alternativa za rižu, tjesteninu i krumpir u mnogim jelima. Prije nego što objasnimo kako kuhati ječam, ponajprije ćemo objasniti koje sve vrste ječma postoje, te kako ih pripremiti.
Kako pripremiti i kako kuhati ječam?
Prije nego što objasnimo kako kuhati ječam, prvo ćemo razjasniti različite vrste ječam koje se koriste u prehrani. Razlikujemo oguljeni ječam, biserni ječam i instant ječam koji je prethodno djelomično kuhan. Oguljeni ječam je nutritivno najbogatiji jer zadržava većinu svojih vanjskih slojeva, no kuha se znatno duže. S druge strane, biserni ječam tijekom kuhanja gubi svoju vanjsku ovojnicu i dio nutrijenata, ali je brži za pripremu i mekši nakon kuhanja. Instant ječam je najbrži za pripremu, ali ujedno i najmanje hranjiv. Za one koji žele znati kako kuhati ječam na način koji čuva njegove nutritivne vrijednosti, najbolje je koristiti oguljeni ječam. Prije kuhanja, ječam je potrebno temeljito oprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonile nečistoće i prašina. Za oguljeni ječam, preporučljivo ga je namočiti u vodi nekih 8 do 12 sati ili ga ostaviti u vodi preko noći, jer to skraćuje vrijeme kuhanja i poboljšava probavljivost. Biserni ječam, iako se ne mora nužno namakati, potrebno ga je isprati prije kuhanja.
Način kako kuhati ječam?
Kada je ječam pripremljen za kuhanje, slijedi kuhanje. No, kako kuhati ječam? Za razliku od riže koja zahtijeva precizne omjere vode i žitarice, kuhanje ječma je donekle fleksibilnije, iako postoje preporučeni omjeri za optimalnu teksturu. Za kuhanje bisernog ječma koristi se omjer 1: 3, dakle jedna šalica ječma na tri šalice vode, dok za oguljeni ječam se koristi omjer 1: 4. Ječam se kuha na laganoj vatri, pokriven, oko 30 do 45 minuta za biserni, odnosno 60 do 90 minuta za oguljeni ječam. Nakon kuhanja, višak vode se ocijedi, a ječam se ostavi da odmori nekoliko minuta prije posluživanja. Bitno je znati kako kuhati ječam da se ne prekuha, ali ni da ostane pretvrd. Tijekom kuhanja povremeno provjerite teksturu i, ako je potrebno, dodajte još malo vode. Ječam bi trebao biti mekan, ali ne kašast. Možete ga koristiti kao prilog, bazu za variva, dodatak salatama ili ga možete ukomponirati u svoj doručak, na primjer za pripremu kaše.
Tagovi: