Kako se priprema čaj od sikavice

Kako se priprema čaj od sikavice

Što je i kako se priprema čaj od sikavice?

Sikavica je biljka koja potječe iz porodice glavočika, te se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, posebno u europskim i sredozemnim krajevima. Ova biljka prepoznatljiva je po svojim bodljikavim listovima s bijelim mrljama i karakterističnim ljubičastim cvjetovima. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin, kompleks flavonolignana koji pokazuje snažno antioksidativno i hepatoprotektivno djelovanje. Upravo se zbog tih svojstava sikavica sve više koristi u ljekovite svrhe, ponajviše za zaštitu jetre. Kako se priprema čaj od sikavice je često češće pitanje među onima koji traže prirodne metode za detoksikaciju organizma i poboljšanje funkcije jetre. Način kako se priprema čaj od sikavice je od sjemenki ove biljke koje se najčešće lagano usitne prije pripreme kako bi se omogućilo otpuštanje ljekovitih tvari. Ovaj napitak ima blago gorak okus, ali mnogi ga konzumiraju redovito upravo zbog njegovih dobrobiti. Osim što pomaže kod regeneracije jetre, čaj od sikavice može pomoći i kod probavnih tegoba, snižavanja kolesterola te podrške imunološkom sustavu.

Čemu služi i kako se priprema čaj od sikavice?

Prije nego što otkrijemo način kako se priprema čaj od sikavice, prvo ćemo reći nešto o tome za što se koristi sikavica. Najčešće se sikavica koristi za zdravlje jetre. Aktivna tvar silimarin djeluje tako da štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu regeneraciju te ima i protuupalna svojstva. Zbog toga se čaj od sikavice preporučuje osobama koje pate od masne jetre, hepatitisa, ciroze ili su podložne trovanju jetre uslijed konzumacije alkohola ili lijekova. Silimarin može čak smanjiti rizik od daljnjih oštećenja kod kroničnih bolesti jetre. Osim blagotvornog učinka na jetru, čaj od sikavice može pomoći i u regulaciji šećera u krvi te poboljšanju probave. Djeluje tako što potiče lučenje žuči, što je posebno korisno osobama koje pate od nadutosti, žgaravice ili sporog metabolizma. Također, njegova antioksidativna svojstva mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, što znači da može pridonijeti usporavanju procesa starenja i očuvanju zdravlja kože. U sljedećem dijelu ćemo otkriti kako se priprema čaj od sikavice.

Način kako se priprema čaj od sikavice

Važno je znati kako se priprema čaj od sikavice na pravilan način kako biste izvukli maksimalnu korist iz njega. Ključni sastojak u pripremi čaja su sjemenke sikavice, koje se mogu kupiti u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Najbolje je koristiti cijele sjemenke koje se tik prije pripreme lagano samelju, bilo u mužaru, blenderu ili mlincu za kavu. Time se omogućuje oslobađanje silimarina i drugih korisnih tvari. U šalicu kipuće vode stavite jednu čajnu žličicu usitnjenih sjemenki, poklopite i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga, procijedite čaj i popijte ga dok je još topao. Preporučuje se piti čaj od sikavice jedan do tri puta dnevno, najbolje između obroka, kako bi se maksimalno iskoristio njegov učinak. Kod dugotrajnog korištenja, povremeno napravite pauze, npr. nakon tri tjedna konzumacije napraviti pauzu od tjedan dana. Kako se priprema čaj od sikavice s točno određenim omjerima i pravilnim načinom usitnjavanja sjemenki iznimno je važno za postizanje željenog učinka. Također, za one koji ne vole okus čaja, možete kombinirati sikavicu s drugim biljkama poput metvice, komorača ili limunske trave, kako bi se ublažilo gorki okus sikavice.


Tagovi: