Kako odčepiti uho

Kako odčepiti uho

Kako odčepiti uho, začepljeno uho

Začepljeno uho nam može donijeti i uzrokovati puno neugodnosti u svakodnevnom životu. Osim osjećaja nelagode i ponekad boli ono također može utjecati i na naš sluh. Uzrok začepljenog uha je često neuravnoteženi tlak u Eustahijevoj cijevi u uhu. Isto tako u našem zvukovodu se može skupiti i previše seruma što dovodi do začepljenja slušnog kanala i dobivamo osjećaj začepljenog uha. Do začepljenja isto tako može doći kada se Eustahijeva cijev i srednje uho napune tekućinom radi upale grla. Kada se uho začepi prvo pitanje koje si postavljamo je upravo kako odčepiti uho. Na našu sreću, postoji nekoliko brzih i učinkovitih lijekova koje možemo iskušati prije nego se odlučimo posjetiti liječnika. Zašto dolazi do začepljenje uha? Do zatvaranja Eustahijeve tube dolazi zbog promjene na sluznici. Ako se pojavi kakva oteklina na sluznici nosa ona se prenosi i na sluznicu ušća Eustahijeve tube koja se smjestila u gornjem dijelu ždrijela. Ždrijelo možete zamisliti kao dimnjak ili okomitu cijev koja povezuje šupljinu nosa, sunu šupljina i grkljan. Ušće Eustahijeve cijevi se nalazi na bočnoj strani našeg ždrijela i to obostrano na granici s nosnim šupljinama. Do oteklina najčešće dolazi kada je u pitanju prehlada ili alergija. Ovisno zašto je došlo do začepljenja uha, ima više načina kako odčepiti uho.

Kako odčepiti uho, promjena tlaka u ušima

Najbolji način da sami spriječite neugodan osjećaj koji dolazi sa začepljenim ušima je da pokušate postići jednaki pritisak u oba uha. Ako imate u planu letjeti ili imati izlete na raznim nadmorskim visinama tada je najbolje da se na vrijeme upoznate sa savjetima kako odčepiti uho kada dođe do promjene tlaka ili pritiska. Tako možete žvakati žvakaću gumu, gutati zrak ili hranu ili zijevati nekoliko puta dok vam se tlak ne izjednači. Začepljenja uha radi promjene tlaka je normalna pojava i često ne traje dugo, no ako vas iritira tada svakako možete probati navedeno. Kako odčepiti uho ako navedeno ne pomaže? Ako vam uši ipak ostanu začepljene tada možete probati Valsalvin manevar. Ono se izvodi srednje jakim pokušajem gdje se forsira izdisaj uz zatvorene dišne puteve. Tijekom izvođenja potrebno je disati zatvorenih ustiju i začepljenog nosa. Kada čujete kao zvuk pucketanja tada je došlo do smanjenja pritiska. Valsalvin manevar je najbolji način za ublažavanje pritiska u ušima. Čvrsto stisnite nos i zatvorite nosnice, zatvorite usta, nježno udahnite i pokušajte izdahnuti kroz zatvoreni nos. Promjena položaja spavanja također može imati veliku ulogu u djelovanju pritiska u vašim ušima. Pokušajte spavati na boku sa začepljenim uhom prema dolje kako bi smanjili pritisak i olakšali odčepljivanje ušiju. Promjena tlaka u ušima se događa svima.

Kako odčepiti uho, prirodni lijekovi za začepljene uši

Ako su vam uši možda začepljene radi infekcije uha ili sinusa, tada mnogi prirodni lijekovi mogu pomoći da se riješite sluzi koja se prisutna u nosnim prolazima. Ovdje je bitno da očistite vosak iz ušiju i izbacite vodu iz ušnih kanala. Kako odčepiti uho? Stavljanje toplih obloga na začepljeno uho je prirodan način kako se može smanjiti prehlada ili infekcija uha. Toplina iz obloga pomaže da blokada popusti a to doprinosi smirenju boli i neugode. Držite oblog na uhu 10 minuta. Tekućina za ispiranje nosa je također još jedan odličan način za kako odčepiti uho. Kako? Ispiranje nosa slanom vodom ili fiziološkom otopinom možete pomoći svojim sinusima, njihovo ispiranje omekšava samu sluz koja stvara pritisak na Eustahijeve cijevi. Grgljanje tople i slane vode je također još jedan kućni lijek za začepljene uši, grgljajte toplu vodu s jednom čajnom žličicom soli 15 do 20 sekundi i ponavljajte navedeno više puta dnevno. Kombinacija ulja čajevca i jednostavnog inhaliranja vodene pare je oduvijek poznato kao lijek za začepljene uši. Ulje čajevca se može zamijeniti s uljem lavande ili eukaliptusa. Ako su vaše uši možda začepljene radi nakupljanja voska također možete uz pomoć prirodnih metoda odčepiti vaše uši. Što ako imate problema s voskom u ušima? Nakapajte nekoliko kapi toplog maslinovog ulja pomoću kapaljke u uho i nagnite glavu kako bi kapi što prije otopile vosak. Jabučni ocat koji je pomiješan s medicinskim alkoholom također možete plijeniti na isti način. Imajte na umu da je zdravlje ušiju jednako važno kao i zdravlje bilo kojeg drugog dijela tijela.


Tagovi: