Značenje i porijeklo prezimena SLAMAR

Značenje prezimena SLAMAR: Od kovača do proizvođača slamnatih proizvoda

Prezime Slamar kao što i samo ime sugerira, potječe iz rada s drvom. U prošlosti je zanimanje kovača bilo od iznimne važnosti za selo i grad, a jedan od najvažnijih alata kojim su se kovači služili bili su čekići. Naime, u vrijeme kad su se sva vrata, prozori i ostali drveni predmeti ručno izrađivali, čekići su bili nezamjenjivi alat u obradi drvene građe, stoga je esencijalno bilo da kovači budu vješti u njihovoj izradi.No, s vremenom se tržište i zanimanja mijenjaju, a tako se mijenja i značenje prezimena Slamar.

Kako su se tehnologije razvijale, tako se mijenjala i upotreba drva. Ako je nekada bilo nezamislivo da se čak i najmanji predmeti ne izrade od drveta, danas se drvo koristi samo u posebnim prilikama ili za određene namjene.S vremenom, možda i smanjena potreba za drvetom, ali i potreba za novim proizvodima, dovela je do stvaranja novih zanimanja i obrta.

Tako se, naravno, mijenjalo i značenje prezimena Slamar. Danas riječ "slamar" asocira na nešto sasvim drugo. Naime, Slamar je prezime koje se danas povezuje s izradom slamnatih proizvoda.

Izrada slamnatih proizvoda danas nije toliko raširena, no i dalje se može pronaći nekoliko obitelji koje se bave upravo ovom obrtom. Slamar, dakle, danas označava proizvođača slamnatih proizvoda poput slamnatih košara, torbi i ostalih predmeta koji se koriste u svakodnevnom životu.Iako se značenje prezimena Slamar promijenilo tijekom godina, u njemu se i dalje nalazi veza s drvom i ručnim radom. Ovo prezime ukazuje na tradiciju izrade predmeta iz prirodnih materijala, obiteljske obrte koji se prenose s generacije na generaciju i ljude koji su bili spremni raditi s rukama kako bi stvorili prekrasne i korisne predmete.