Začepljeno uho – uzrok, simptomi, liječenje

Začepljeno uho - uzrok, simptomi, liječenje

Začepljeno uho može biti uzrokovano mnogim stvarima

Uši su vrlo važan organ za čovjeka jer zahvaljujući njima ne samo da čujemo zvukove oko sebe, već igraju veliku ulogu u održavanju ravnoteže pojedinca. No, redovito nismo svjesni koliko su nam uši važne u životu sve dok ne naiđemo na neke probleme s njima, kao što je začepljeno uho, što može biti relativno čest problem kod ljudi, a posebice kod male djece. Začepljeno uho često zna popratiti stanja kao što su prehlade, upale sinusa i slična stanja, no mogu biti uzrokovana i cijelim drugim nizom problema. Tako do začepljenja uha može doći zbog nakupljanja i stvrdnjavanja cerumena u uhu, blokade Eustahijeve cijevi, alergije, promjene nadmorske visine, vode u uhu ili stranog tijela u uhu. Začepljenje uha često znamo iskusiti nakon kupanja u moru ili bazenu, no ono se vrlo često riješi u kratkom roku samo od sebe čim voda izađe iz uha. Vrlo je često začepljenje prilikom promjene nadmorske visine, no ono se lako usputno rješava gutanjem, zijevanjem ili žvakanjem.

Začepljeno uho tretira se s obzirom na problem

Nešto rjeđi slučajevi začepljenja uha događaju se kada se stvara prekomjerna količina voska u ušima, što može dovesti do problema te stvoriti začepljenje uha. Začepljeno uho uzrokovano nakupljanjem voska najbolje je tretirati primjenom kapi za uši koje omekšavaju vosak te nakon toga otići do doktora kako bi se uši isprale i vosak se uklonio. Začepljeno uho vrlo često nema nekih određenih simptoma osim slabijeg sluha, no u nekim slučajevima može dovesti do upale koju odlikuje bol u uhu koja može biti intenzivna. To se posebice često može dogoditi kod djece kod koje u uhu znaju zapeti strana tijela koja prilikom duljeg ostanka uzrokuju infekciju na koju će dijete reagirati tako da se češe po uhu. Također, infekcija može biti popraćena neugodnim mirisom ili iscjetkom zbog čega je potrebno otići liječniku koji će specijaliziranom opremom ukloniti strano tijelo te dati upute za daljnje liječenje infekcije s obzirom na to kojeg je ona porijekla.

Začepljeno uho najbolje je liječiti kod liječnika

Začepljeno uho koje prati prehladu potrebno je liječiti kako ne bi došlo do daljnjih infekcija koje mogu zahtijevati dugotrajnija liječenja. Ukoliko dođe do bakterijske infekcije, potrebno će biti posjetiti liječnika koji je prepisati antibiotike za liječenje te možda i neke druge lijekove ukoliko je infekcija uznapredovala. Začepljeno uho i njegovi uzroci mogu varirati od osobe do osobe te je stoga potrebno pronaći uzročnika kako bi se isti riješio. Ukoliko osjećaj začepljenosti uha ne prelazi ni nakon nekoliko dana, svakako posjetite liječnika kako bi uklonili uzrok začepljenosti uha. Neke situacije nikako nemojte rješavati na svoju ruku, poput uklanjanja stranog tijela iz uha jer možete samo pogoršati situaciju i strano tijelo gurnuti još dublje u uho što može rezultirati i mnogobrojnim drugim problemima. Liječnik koristi napravu zvanu otoskop prilikom pregleda uha te ukoliko primijeti začepljenje uha, uputit će vas na odgovarajući metodu odčepljivanja uha, dok će za infekciju uputiti na drugi vid liječenja.


Tagovi: