Čudo prirode. Ovo je jedina zemlja na svijetu bez komaraca – Njezini stanovnici ih nikada nisu vidjeli u kući

Čudo prirode. Ovo je jedina zemlja na svijetu bez komaraca - Njezini stanovnici ih nikada nisu vidjeli u kući

Komarci jedino u ovoj zemlji ne žive

Ljeto nam je pojam i asocijacija za more, sunčanje, festival, i najviše od svega asocijacija za komarce i ostale kukce. Nema ničega gorega od toga kada iziđete van na lijepo vrijeme i odmah unutar 5 minuta vas upikne komarac. U tom trenutku vam sve prisjedne i uništi vam dan jer će vas cijeli dan svrbjeti ubod. Mnogi misle kako komarci žive posvuda i da ne možete pobjeći od njih. No, vjerovali ili ne, postoji jedna zemlja na svijetu gdje uopće nema komaraca. Naime, riječ je o Island, a to je jedina zemlja na svijetu gdje nema komaraca i gdje možete komotno izaći van i prošetati prirodom bez straha da će vas komarac ugristi. Razlog zbog čega nema komaraca na Islandu je veoma jednostavan i logičan - hladnoća. Komarci ne mogu preživjeti na niskim temperaturama, zato se u jedino pojavljuju za vrijeme proljeća i ljeta, dok za jesen i zimu ih nema nigdje na vidiku.

Raj na zemlji gdje komarci ne obitavaju

Iako je mnogima logično da u zemljama kao što su Island da tamo nema ni traga ni glasa komarcima, zapravo je to misterij. Naime, u susjednim zemljama poput Norveške, Švedske, Finske i Danske, pa i Škotske i Greenlanda, ondje najnormalnije žive komarci, unatoč k tome što su slični uvjeti kao i u Islandu. Zbog toga nije nimalo jasno kako komarci ne opstaju na Islandu. Ujedno, Island vrvi s jezerima i ribnjacima, što je pogodno za komarce da se u njima množe i leže svoja jajašca. Zbog toga mnogima nije jasno kako ih tamo nema, pošto se na prvi pogled uvjeti čine jako dobri za množenje i život komaraca, posebice zbog vlage i velike prisutnosti jezera. Mnogi ne razumiju kako je to toga došlo da jedino na Islandu nema komaraca, dok u drugim zemljama sa sličnim klimatskim uvjetima najnormalnije ima komarce. Postoji jedan razlog zbog čega je tako, a objašnjenje slijedi u nastavku.

Komarci ovdje ne zadavaju probleme

Iako mnogi misle kako komarci samo žive u toplim krajevima, zapravo oni mogu opstati i u hladnim područjima, ako su naravno obvezni uvjeti popunjeni. Njima je bitno da imaju otvorene vode stajaćice poput jezera i ribnjake gdje mogu odložiti svoja jajašca, te im je bitno da nema zamrzavanja i da im je tlo i voda pogodna, odnosno da nema neke određene kemijske sastave koje bi im mogle smetati. Upravo je to što su stručnjaci iznijeli kao svoje potencijalne razloge zbog čega je Island jedina zemlja na svijetu gdje nema komaraca. Prvi mogući razlog je zbog godišnjih odmrzavanja i smrzavanja koje se događaju na Islandu. Obično kada komarci odlože svoja jajašca, ličinke izlaze nakon odmrzavanja. No, na Islandu se svake godine događaju tri velika smrzavanja i odmrzavanja, što baš i ne pogoduje komarcima. Također, misle kako nešto postoji u kemijskom sastavu tla i vode na Islandu što oni ne mogu tolerirati.


Tagovi: