Zipantola tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zipantola tablete (20,40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zipantola tablete djelovanje

Zipantola tablete pripadaju skupini inhibitora protonske pumpe i koriste se za liječenje gornjih gastrointestinalnih problema: refluks želučane kiseline, žgaravica, čir na želucu ili dvanaesniku. Koristi se i kod Zollinger-Ellisonovog sindroma. Lijek je žute boje, okruglog oblika, a dostupan je u pakiranjima od 14 i 28 tableta u kutiji. Također sadrži sljedeće pomoćne tvari: krospovidon, akrilatni kopolimer (1: 1), titanov dioksid E171, natrijev dodecil sulfat, propilen glikol, celulozu, povidon, manitol, natrijev karbonat. Zipantola je već duže vrijeme na tržištu i pokazala je izvrsne rezultate liječenja kod većine pacijenata.

Lijek ne smiju uzimati djeca mlađa od 12 godina, pacijenti alergični na bilo koju od komponenti i tijekom dojenja. Trajanje tijeka liječenja i dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Preporuča se oprez u bolesnika s teškim zatajenjem bubrega i jetre, jer može izazvati nuspojave ili pogoršati tijek bolesti. Budući da može usporiti eliminaciju određene skupine lijekova iz organizma, ne preporučuje se istodobna primjena jer se u tom slučaju smanjuje njezina učinkovitost. Ako nakon 4 tjedna terapije pacijent nema željeni terapijski učinak, potrebno je konzultirati liječnika. Lijek treba koristiti s oprezom i sigurnošću kako bi se poboljšala učinkovitost liječenja.

Primjena Zipantola i nuspojave

Lijek se uzima oralno. Uobičajena doza za liječenje je dvije tablete dnevno. Tabletu treba progutati cijelu, bez lomljenja ili žvakanja, s vodom. Obično se uzima prije jela, prije doručka. Ako se lijek propisuje dva puta dnevno, druga doza se uzima prije večere. Ublažavanje simptoma obično se javlja unutar 2-4 tjedna. Zipantola učinkovito ublažava simptome koji se često javljaju kod pacijenata koji se žale na probavne probleme. Osim blagotvornog djelovanja na organizam, postoje i nuspojave. Mogu se javiti i glavobolja i bolovi u zglobovima, problemi sa spavanjem i opći osjećaj lošeg zdravlja.

Kod nekih pacijenata može uzrokovati gastrointestinalne probleme kao što su bol u trbuhu, zatvor, proljev, plinovi, mučnina i povraćanje. U pravilu, ovi simptomi ne zahtijevaju poseban tretman. U rijetkim slučajevima Zipantola tablete mogu uzrokovati nadutost, otečene zglobove i bolove u mišićima. U slučaju neuobičajenih simptoma kao što su jako znojenje, oticanje jezika, trebate prestati uzimati lijek i javiti se svom liječniku. U vrlo rijetkim slučajevima ovaj lijek može uzrokovati promjene raspoloženja.

Zipantola tablete cijena, iskustvo

Zipantola tablete su već duže vrijeme na domaćem tržištu, a cijena ovisi o ljekarni i ljekarni u kojoj se kupuju. Budući da je lijek lako dostupan i učinkovit, stoga se sve češće koristi nepropisno. Prije uporabe pročitajte upute koje sadrže indikacije, kontraindikacije, podatke o nuspojavama i doziranju te podatke o primjeni lijeka ili se posavjetujte sa svojim liječnikom, jer svaki nepropisno korišteni lijek predstavlja opasnost za vaš život ili zdravlje. Lijek ima impresivan uspjeh u liječenju, rijetku pojavu nuspojava i kontraindikacija, pa prije upotrebe morate uzeti u obzir sve čimbenike kako ne biste imali štetne učinke na zdravlje.

Dugotrajno liječenje Zipantola tabletama također može ometati apsorpciju vitamina B-12 u tijelu, što rezultira nedostatkom ovog vitamina. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako trebate dugotrajno liječenje Zipantolom i ako ste zabrinuti zbog nedostatka ovog vitamina. Zipantol nije za trenutno ublažavanje simptoma žgaravice. Ovaj lijek uzimajte propisano vrijeme. Vaši se simptomi mogu poboljšati prije nego što se stanje potpuno izliječi.


Tagovi: