Stalno i učestalo podrigivanje – uzrok i liječenje

Stalno i učestalo podrigivanje - uzrok i liječenje

Što je podrigivanje ili eruktacija

Može li često podrigivanje biti zdravstveni problem? Podrigivanje ili eruktacija nastaje zbog brzog žvakanja hrane, razgovora tijekom obroka i konzumiranja gaziranih pića koja utječu na taj proces. Svakodnevne navike značajno utječu na pojavu podrigivanja. Kada se pojedu veliki obroci, tada se povećava pritisak u želucu što inicira potrebu za podrigivanjem. Uz to, uzrok može biti i gutanje zraka, kažu stručnjaci. Naime, sav progutani zrak ostaje u želucu i on mora izaći van, što ne znači da je osoba bolesna.

Ovo stanje je samo po sebi vrlo rijetka bolest. Ali ako se pojave drugi simptomi, to može ukazivati na postojeće probleme. Može biti popraćeno bolovima u trbuhu, što je obično znak upozorenja na prisutnost refluksa, gastritisa ili drugih zdravstvenih problema. Uz privremenu nelagodu, to može biti posljedica užurbane rutine i nezdravih navika. Ali kada se podrigne puno puta i postoje drugi simptomi to je znak da nešto nije u redu s vašim tijelom. Budući da je to neposredan simptom nakon obroka, potrebno je više paziti na količinu i kvalitetu konzumirane hrane.

Može li često podrigivanje biti pokazatelj zdravstvenog problema

Svi smo u nekom trenutku imali problem s podrigivanjem, bilo zato što jedemo prebrzo ili ne žvačemo hranu dobro. Kada simptomi postanu češći, to ukazuje na prisutnost nekih bolesti povezanih s probavnim sustavom. Kada se podrigivanje pojavi uz žgaravicu, onda se može raditi o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti. U tom slučaju želučana kiselina koja je odgovorna za probavu hrane diže se kroz želudac i dolazi do jednjaka, uzrokujući osjećaj da se hrana vraća. Ostali simptomi ove bolesti su suhi kašalj, bol u trbuhu i prsima.

Poznato je da ovo može biti i simptom gastritisa, osobito ako je prisutna žgaravica, bol u trbuhu koji se širi na druga područja. Kada se usred iznenadnog podrigivanja jave jaka mučnina i povraćanje, to ukazuje na ozbiljne probleme sa želucem, crijevima, moguću infekciju ili gastroenteritis. Kada postoji jaka nadutost tijekom podrigivanja, oteklina i bol su mogući simptomi crijevne opstrukcije. Međutim, ponekad nadutost može biti uzrok netolerancije na laktozu, što uzrokuje često podrigivanje.

Kako spriječiti pretjerano podrigivanje

Mnogi čimbenici mogu utjecati na iritaciju želučane sluznice, kao što su dugotrajna uporaba lijekova, infekcije, konzumacija alkohola, pušenje i pretjerano začinjena hrana. U slučaju učestalog podrigivanja, umjesto jednog većeg obroka, bolje je uzeti nekoliko manjih i izbjegavati konzumaciju hrane u kasnim satima. Nelagodu uzrokovanu podrigivanjem i nadutošću u trbuhu možete riješiti biljnim čajevima koji će ublažiti te simptome. Na primjer, čaj od mente može donijeti trenutno olakšanje i pomoći u procesu probave. Savjetovanje s liječnikom ključno je kako biste saznali što uzrokuje i utječe na probavne smetnje.

Ovo stanje se može riješiti određenom promjenom navika, primjerice, uzimanjem sode bikarbone ili žvakanjem hrane zatvorenih usta bez razgovora tijekom obroka. Priprema zdrave hrane bogate vlaknima će spriječiti nelagodu i pojavu ozbiljnijih bolesti. Smanjenje stresa, bolja hidratacija i izbjegavanje gaziranih pića jednostavne su mjere koje će smanjiti učestalo podrigivanje. Kada je prisutno učestalo podrigivanje, ne preporučuje se samoliječenje jer može spriječiti ranu dijagnozu bolesti i smanjiti izglede za uspješno liječenje.


Tagovi: