Glukozamin – što je i zašto je bitan našem tijelu

Glukozamin - što je i zašto je bitan našem tijelu

Što je glukozamin

Glukozamin se nalazi u ljudskom tijelu u vezivnom tkivu i hrskavici, to je molekula šećera i aminokiselina koja je važna za upravo za hrskavice i vezivna tkiva čiji je sastav. Hrskavica je dio svakog zgloba u tijelu čovjeka, a starenjem proizvodnja glukozamina slabi i time slabi i hrskavica koja potpomaže zglobove u tijelu.

Ukoliko nema dovoljno glukozamina vezivno tkivo i hrskavice će se starenjem istrošiti i doći će do bolova i otečenosti zglobova. Međutim, nema dovoljno znanstvenih dokaza da sumpor iz glukozamina djeluje na oporavak i izgradnju hrskavice. Stariji ljudi i sportaši koji svojim sportskim aktivnostima više troše zglobove trebaju suplemente koji će im pomoći da nadoknade tijelu izgubljenu molekulu.

Osobe koje boluju od osteoartritisa također imaju smanjenu funkciju zglobova, te kod njih dolazi uz bolove i do ukočenosti zglobova, oticanja i nemogućnosti pokreta na zglobovima. Nije u potpunosti znanstveno dokazano, no glukozamin sulfat sadrži dodani sumpor koji će se ugraditi u hrskavicu i dovesti do oporavka hrskavice. Neki znanstvenici tvrde da je to placebo efekt, no osobe koje trpe bolove i imaju ukočene zglobove isprobat će sve opcije za ozdravljenje.

Gdje pronaći glukozamin

Glukozamin se može pronaći u nekim namirnicama, ali i u suplementima koji se mogu nabaviti u ljekarnama ili putem web ljekarni. Ukoliko putem hrane želite doći do dovoljnih količina glukozamina nećete uspjeti jer ga u hrani ima jako malo. Hrana koja sadrži male količine ove molekule su neke gljive, školjkaši, moždina i životinjske kosti. Također, može se pronaći u ljušturama morskih plodova, te ga možete konzumirati kroz juhu od rakova i školjaka.

Međutim, treba pripaziti ukoliko imate problema sa alergijama naročito na morske plodove i školjke jer bi konzumacijom ovih namirnica mogli izazvati alergijske reakcije. Ukoliko nemate problema sa alergijama glukozamin možete nadoknaditi i kroz proizvedene suplemente koji sadrže sulfat iako ni za ovu vrstu nije znanstveno dokazano da djeluje više od placebo efekta.

Ipak kako bi se smanjila upala, bol i otečenost, te poboljšala pokretljivost zglobova ovo je dobar način da se olakšaju kretnje i da se smanji opterećivanje zglobova. Također se može nabaviti i u obliku gela koji će se nanijeti na kožu zglobova koji su bolni i otečeni. Kao i kapsule koje možete oralno konzumirati, no prije nego krenete sa korištenjem svakako se savjetujte sa svojim liječnikom.

Kako djeluje glukozamin

S obzirom da su glukozamini sastavni dio vezivnih tkiva i hrskavice koji je potreban kako bi zglobovi mogli pravilno funkcionirati, neophodan je ljudskom tijelu u situacijama starenja, sportskih aktivnosti i kod bolesti zglobova. On djeluje na način da će smanjiti upalne procese koji se javljaju kod zglobova koji su nastali naprezanjem, ozljedama, starenjem ili uslijed bolesti zglobova.

Glukozamin pomaže kod smanjivanja bolova koji se javljaju u zglobovima kod kojih je došlo do istrošenosti hrskavice i vezivnog tkiva. Također će pomoći kada su zglobovi utrnuli i omogućiti im da se olakšaju i normalno funkcioniraju. Njihov je glavni zadatak očuvanje zdravlja zglobova u ljudskom tijelu, te kada glukozamina nedostaje potrebno ga je nadoknaditi.

U slučaju sportskih ozljeda ili prijeloma također će biti potrebno nadoknaditi glukozamin kako bi se koštano i vezivno tkivo što prije oporavilo nakon ozljeda. U tom slučaju liječnik će vam preporučiti ako je potrebno da u svom oporavku konzumirate suplemente glukozamina kako bi vaš oporavak prošao što bolje i kako biste se vratili u svakodnevicu što prije. U svakom slučaju savjetujte se sa svojim liječnikom jer konzumiranje suplemenata bez nadzora liječnika nije preporučljivo ni u kojem slučaju.


Tagovi: