Bipolarni poremećaj – simptomi i liječenje

Bipolarni poremećaj - simptomi i liječenje

Što je bipolarni poremećaj

Bipolarni poremećaj predstavlja poremećaj raspoloženja koje je emocionalno stanje neke osobe. Naizmjence se mijenjaju raspoloženja osobe od manije do depresije, te mogu trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Osoba koja pati od bipolarnog poremećaja sklona je psihopatološkim raspoloženjima koja se mijenjaju naglo od totalne euforije do teških depresija. Za razliku od zdravih osoba ove osobe ne mogu kontrolirati svoje ponašanje i promjene raspoloženja.

Osnovni uzrok ovog poremećaja znanost pronalazi u genetski prenesenim bolestima, pa se zbog toga smatra kao glavni biološki uzrok, genetski nasljedna bolest.

Postoji nekoliko vrsta za bipolarni poremećaj ovisno o intenzitetu manično-depresivnih epizoda i dužini trajanja tih epizoda u kojima se raspoloženja razmjenjuju od euforija i entuzijazma do povučenosti i anksioznosti. Ciklotimični poremećaj raspoloženja koji traje duže i raspoloženja se mijenjaju u većem broju, ali nisu toliko intenzivna. Kod djece se ovaj poremećaj javlja u obliku precjenjivanja svojih sposobnosti uz potrebu da veličaju sebe, te da si zadaju nerealne zadatke, te neprimjereno seksualno zanimanje. Vrlo rano dijete treba odvesti pedijatru i potražiti pomoć.

Koji su simptomi za bipolarni poremećaj

Ovisno o stupnju u kojem je bipolarni poremećaj razvijaju se različiti simptomi. Ukoliko se najmanje tjedan dana svaki dan i to veći dio dana javlja razdražljivost, euforije ili pretjerani entuzijazam, to su prvi znakovi ovog poremećaja. Uz to mogu se javiti i pretjerano samopouzdanje, nema se potreba za spavanjem, govor i misli mogu biti ubrzane. Planiranje je pretjerano i osoba se aktivno uključuje u prekobrojne aktivnosti. Pojačan je seksualni nagon, nepromišljenost kod svakodnevnih aktivnosti, te rastresenost dovest će do sukoba u radnoj ili socijalnoj sredini.

Ukoliko se takvo euforično raspoloženje iznenada promijeni u depresivno stanje koje može tokom euforije trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati ili dana, ipak većina osoba sa ovim poremećajem ima podjednako i manična i depresivna stanja. Osobe koje više naginju depresivnom stanju imaju bipolarni poremećaj koji se naziva hipomanija, te imaju smanjeno zanimanje za događaje i druge ljude, gube tjelesnu težinu, ne mogu spavati, imaju osjećaj bezvrijednosti i nemaju samopoštovanje. Neodlučnost, osjećaj krivnje, misli o smrti i suicidu, umor i nedostatak energije samo su krajnji simptomi za ovu vrstu poremećaja.

Bipolarni poremećaj i liječenje

Bipolarni poremećaj se najbolje liječi ukoliko se liječenje počne na početku bolesti, zato je važno kod djece rano uočiti simptome i postaviti dijagnozu. Liječenje ovog poremećaja se povodi uz pomoć lijekova u kombinaciji sa psihoterapijom. Lijekovi koji su na bazi litija djeluju kao psihostabilizator i pomažu u liječenju bipolarnog poremećaja.

Kod depresivnih i anksioznih epizoda bit će preporučeni antidepresivi, te antipsihotici. Potrebno je pravodobno započeti liječenje kako bolest ne bi uznapredovala i dovela do suicida koji se jako često javlja kod depresivnih osoba.

Liječenje i oporavak ovisit će o intenzitetu u kojem je bipolarni poremećaj, te u kojem je stupnju razvoja. Liječenje se može provoditi i hospitalizacijom osobe sa ovim poremećajem ukoliko pokazuje uznapredovale znakove manije i depresije i ne može se uklopiti u radnu i socijalnu sredinu. Osobe koje imaju ADHD, anksiozne poremećaje u smislu socijalnih fobija, paničnih napada, hiperaktivnost i manjak pažnje, osobe sa poremećajem nagona, te osobe koje uzimaju kontinuirano psihoaktivne tvari kao alkohol ili droge vrlo vjerojatno imaju i neki od oblika bipolarnog poremećaja.


Tagovi: