8 mart – dan posvećen svim ženama

Zanimljivosti

8 mart - dan posvećen svim ženama

8. mart se slavi i dalje jer žene još nisu izborile ravnopravnost

Sve je počelo u New Yorku 1857. godine demonstracijama tekstilnih radnica zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća i cvijećem i čokoladama u jednom danu u godini se ne može sakriti da su i danas, žene i muškarci za iste poslove različito plaćene. 8. mart se slavi i dalje jer žene još nisu izborile ravnopravnost, uz teške poslove tu je i rađanje i podizanje djece koja su budućnost svijeta, a trudnice u beskrupuloznom svijetu kapitala češće dobivaju otkaze od ostalih zaposlenika.

8. mart je prvi put službeno obilježen 52 godine kasnije od njegovog prapočetka na demonstracijama tekstilnih radnica, zapravo je obilježen 28.2.1909. godine, no demonstracije su se održavale redovno, svih tih godina i policija je imala pune ruke posla da ih raste. Zato što Dan žena smatraju komunističkim praznikom, nove demokracije ga pomalo minoriziraju, pa čak i ignoriraju kao preživjeli relikt prošlosti koje se nikako ne žele sjećati, a kamoli slaviti nešto iz te prošlosti.

8. mart je proglašen za Međunarodni dan žena 1910 godine u Kopenhagenu

Kažu da su demonstracije obespravljeni žena na Dan žena u Rusiji bile uvod u rusku Oktobarsku revoluciju, prethodile su joj i dale joj zamah. Iako ravnopravnost žena nije komunističko pitanje ipak su tu borbu povele socijalno osviješćene žene, koje su na vlastitoj koži osjetile svu nepravdu svijeta. 8. mart je proglašen za Međunarodni dan žena 1910 godine u Kopenhagenu, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin koji je iznijela na Prvoj svjetskoj konferenciji žena u organizaciji Socijalističke internacionale.

Već slijedeće godine je 8. mart obilježilo više milijuna ljudi u Danskoj, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, a početkom Prvog svjetskog rata obilježava se taj dan u cijeloj Europi, dok su se u Americi cijelo vrijeme događali požari i druge nesreće zbog loših uvjeta rada, a neke od tih nesreća i sa velikim brojem smrtnih slučajeva. Iako mu pridaju komunističke epitete, baš se u komunizmu taj praznik izvitoperio u samo jedan dan muške ljubavi i pažnje, da bi ostatak godine muškarci guslali po svome.

Zapad traži zamjenu za 8. mart proslavom Majčinog dana i Valentinova

U podijeljenom svijetu Djeda Mraza su zamijenili sveti Nikola i Djed Božićnjak i dok komunistički dio svijeta i dalje slavi Dan žena, Zapad traži zamjenu za 8. mart proslavom Majčinog dana i Valentinova, no sve su to konzumerističke dosjetke u oduzimanju snage za borbu i samu ideju o ravnopravnoj i snažnoj ženi koja traži svoja prava. U idealnom svijetu bi ponosan muškarac, poštovao i volio ženu, ne bi bilo zlostavljanja, za iste poslove bi oboje bili jednako plaćeni, a dijelili bi i kućne obveze i brigu oko djece.

Iza Majčinog dana je brže bolje ustanovljena i Dan očeva, a Valentinovo je preuzelo simboliku jednog dana ljubavi i pažnje da bi se muškarci ostavili na miru ostatak godine, da rade što žele. No svi ovi izmišljeni dani su komercijalne dosjetke, a ljubav i poštovanje se ne može kupiti i ti izmišljeni praznici ne mogu istisnuti 8. mart, jer je on krvlju, znojem i nesretnim i teškim životom plaćen.

Tagovi: