Zyvoxid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zyvoxid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Zyvoxid i njegovo djelovanje

Lijek Zyvoxid pripada lijekovima antibioticima skupine oksazolidinona koji djeluju na uništavanje određenih vrsta bakterija koje uzrokuju upale pluća, te infekcija kože i potkožnih tkiva. Prije uzimanja ovog lijeka trebate pripaziti ukoliko ste nedavno uzimali neke slične lijekove, ako ste alergični na neki od sastojka lijeka, tokom trudnoće i dojenja. Ujedno je oprez potreban ako imate povišen krvni tlak, probleme u radu štitnjače, tumor nadbubrežne žlijezde, kod manično depresivnog poremećaja ili nekih drugih psihičkih poremećaja pa uzimate i lijekove za te poremećaje. Treba biti pažljiv i ukoliko imate hiponatremiju, nisku razinu natrija u krvi pa koristite lijekove za to.

Potrebno je liječnika koji vam je propisao lijek Zyvoxid upoznati sa svim lijekovima koje trenutno trošite ili ste ih nedavno trošili jer u interakciji sa nekim lijekovima može doći do štetnh i negativnih posljedica. Ukoliko liječnik ipak odluči propisati ovaj lijek on će pratiti vaše krvne nalaze i krvni tlak.

Ovaj lijek može reagirati i za tvari tiramin koji se nalazi u hrani i može dovesti do povišenja krvnog tlaka. Hrana u kojoj se nalazi tiramin je zreli sir, ekstrakt kvasca i soje, pivo, vino i drugi alkohol.

Lijek Zyvoxid i nuspojave

Nuspojave u terapiji lijekom Zyvoxid se mogu pojaviti ukoliko ste starija osoba, imate sklonost krvarenju i modricama, ali i ako bolujete od anemije, niska razina crvenih krvnih stanica. Također se nuspojava može pojaviti ukoliko ste skloni infekcijama i imate epilepsiju, te epileptičke napade. Problemi u radu jetre i bubrega također mogu dovesti do komplikacija, te ako imate proljev.

Ukoliko tokom terapije lijekom Zyvoxid primjetite zamagljen vid, suženo vidno polje, poremećaj boje u gledanju, gubitak osjeta u rukama i nogama, kao i trnci, pogoršanje proljeva, pojava mučnina ipovraćanja, bolova u trbuhu i ubrzano disanje potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć. Jednako treba reagirati ako se pojavi slabost u mišićima, smetenost, problemi s pamćenjem jer to su simptomi hiponatremija, niska razina natrija u krvi.

Ozbiljne nuspojave se mogu pojaviti kao alergijske reakcije u obliku oticanja lica, vrata, piskanja i otežanog disanja, te kožne reakcije kao što su crvenilo, ljubičasti osip i ljuskanje kože. Neobjašnjivo krvarenje i nastanak modrica bez uzroka također je znak za uzbunu, kao i upala gušterače, konvulzije, zvonjava u ušima i prolazni ishemijski napadi, simptomi su oslabljene opskrbe krvlju u mozgu a kao posljedica će se pojaviti gubitak vida, trnci i grčevi u rukama i nogama, otežan govor i gubitak svijesti.

Iskustva u terapiji lijekom Zyvoxid

Kod liječenja infekcija koje je uzrokovala bakerija važna je primjena antibiotik lijeka, a lijek Zyvoxid je upravo antibiotik koji ima primjenu u liječenju ciljanih bakterija i sprečavanju infekcija u njihovom daljnjem širenju. Iskustva su korisnika da je ovaj antibiotik vrlo težak lijek koji može izazvati brojne nuspojave različitog intenziteta. Stoga obavezno treba liječnika koji propisuje lijek Zyvoxid upoznati sa svojim kompletnim zdravstvenim stanjem, te lijekovima koje koristite i koje ste nedavno koristili kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije.

Neke osobe imaju iskustvo u terapiji ovim lijekom da su im se pojavile gljivične infekcije u rodnici ili usnoj šupljini. Kod nekih se javljala glavobolja, nesanice, promjene u krvnim pretragama kod proteina, soli, te jetrenih enzima i povišen ili smanjen broj krvnih stanica. Vrlo često se javljaju povišen krvni tlak, anemije, omaglice, te probavni problemi i bolovi u abdomenu.

Pojačano znojenje i žeđ, hiponatremija, učestalo mokrenje, zimica, suha usta, bolan i otečen jezik, nadutost, bolovi u želucu, promjene srčanog ritma, te promjene u osjetilnom opažanju iskustva su osoba koje su bile na terapiji ovim antibiotikom.


Tagovi: