Značenje i porijeklo prezimena ZAGORC

Značenje prezimena ZAGORC: Odakle potječe ime?

Prezime Zagorc svojim korijenima vuče iz Hrvatskog zagorja te označava pripadnost tom dijelu Hrvatske. Ime Zagorac odnosi se na ljude koji su rođeni u gorskom dijelu Hrvatske, odnosno Zagorju, čije se granice razlikuju ovisno o regiji. Prezime Zagorc nalazi se u popisu 100 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a najzastupljeniji je u Krapinsko-zagorskoj županiji.Postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena Zagorc.

Jedna od njih kaže da prezime potječe od riječi "zagora" koja u starohrvatskom jeziku označava planinu ili goru. To bi značilo da se prezime Zagorc odnosi na ljude koji su rođeni u planinskom dijelu Hrvatske. Druga teorija kaže da prezime potječe od riječi "Zagrebčanin" koja je skraćena u Zagorc. Prema ovoj teoriji, prezime Zagorc bi označavalo ljude koji su u prošlosti bili stanovnici Zagreba.Prezime Zagorc se počelo koristiti u 19.

stoljeću, a prema nekim izvorima prvi Zagorci su bili seljaci koji su se naselili u Zagorje iz drugih dijelova Hrvatske. U to vrijeme, prezime je bilo vezano uz zanimanje ili mjesto gdje su ljudi živjeli. Ukoliko bi se seljak doselio u Zagorje iz nekog drugog dijela Hrvatske, dobio bi nadimak Zagorc koji bi kasnije postao njegovo prezime.Uz prezime Zagorc često se spominje i izraz "Zagorje".

Riječ Zagorje označava brdoviti krajolik u središnjoj Hrvatskoj, između rijeke Save i planine Medvednice. Zagorje je poznato po svojoj prirodi, kulturnoj baštini i tradicionalnoj gastronomiji. Upravo zahvaljujući svojoj kulturnoj baštini i tradiciji, prezime Zagorc postalo je prepoznatljivo i popularno diljem Hrvatske.Ukratko, prezime Zagorc potječe iz Hrvatskog zagorja i označava pripadnost tom dijelu Hrvatske. Postoje različite teorije o porijeklu prezimena, no najčešće se povezuje s riječju "zagora" koja označava planinu ili goru. Uz prezime Zagorc često se spominje i izraz "Zagorje", koji označava brdoviti krajolik središnje Hrvatske i poznat je po svojoj prirodi, kulturnoj baštini i tradicionalnoj gastronomiji.