Značenje i porijeklo prezimena VALA

Značenje prezimena VALA: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena VALA: Odakle potječe?Prezime Vala jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama diljem svijeta. Ime Vala dolazi od riječi "val", a značenje prezimena može se povezati s morem ili oceanom. Prema nekim izvorima, prezime Vala može se povezati s ljudima koji su bili mornari ili ribari, što je bilo prilično često zanimanje u prošlosti.

Prezime Vala može se pronaći u mnogim zemljama diljem svijeta, ali najviše se koristi u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Prema nekim izvorima, prezime Vala potječe iz Dalmacije, odnosno iz grada Zadra i okolice. U Zadru se prezime Vala prvi put spominje u 17. stoljeću, a kasnije se proširilo i na ostale dijelove Hrvatske.

Prezime Vala može se pronaći u različitim oblicima, kao što su Valić, Valentić, Valenčić, Valentić-Perić i slično. U nekim zemljama, poput Srbije, prezime Vala se često mijenja u Valjević ili Valjarević.Uz mornare i ribare, prezime Vala može biti povezano i s ljudima koji su živjeli u blizini mora ili rijeke.

Prezime Vala može se povezati i s osobama koje su bile vezane uz vodu, poput vodoinstalatera ili hidroinženjera.Ukratko, prezime Vala potječe od riječi "val" i može se povezati s morem, oceanom ili vodom općenito. Prezime se prvi put spominje u Dalmaciji, a kasnije se proširilo na ostale dijelove Hrvatske i svijeta. Prezime Vala može biti povezano s mornarima, ribarima, ali i s osobama koje su živjele u blizini vode ili su se bavile vodoinstalacijama i hidroinženjeringom.