Značenje i porijeklo prezimena TOMAŠA

Značenje prezimena TOMAŠA: Odakle potječe?

Prezime TOMAŠA jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. No, odakle potječe i što znači? Prema nekim teorijama, prezime TOMAŠA potječe od imena Toma, koje je u srednjem vijeku bilo često ime među kršćanima.

Toma je ime koje dolazi od grčkog imena Thomas, što znači blizanac. Prema drugoj teoriji, prezime TOMAŠA potječe od imena Tomaš, koje je bilo u upotrebi u srednjem vijeku u Mađarskoj.Prema nekim izvorima, prezime TOMAŠA prvi put se spominje u 15. stoljeću u Hrvatskoj.

Tada su se ljudi počeli prezivati po svom zanimanju, pa bi se tako netko tko je bio kovač zvao Kovačić, a netko tko je bio ribar zvao bi se Ribar. Prezime TOMAŠA također se može povezati s nekim zanimanjem, iako nije sasvim jasno o kojem se zanimanju radi.Prezime TOMAŠA danas je vrlo često u Hrvatskoj, ali se može naći i u drugim zemljama, poput Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke i Slovačke.

U nekim od tih zemalja prezime se može pisati malo drugačije, ali se radi o istom prezimenu.Ukratko, prezime TOMAŠA potječe od imena Toma ili Tomaš, a znači blizanac. Prvi put se spominje u 15. stoljeću u Hrvatskoj, a danas je vrlo često u Hrvatskoj i drugim zemljama. Iako nije sasvim jasno, prezime se može povezati s nekim zanimanjem.