Značenje i porijeklo prezimena TAMBIĆ

TAMBIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Tambić vrlo je često u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji. Ovo prezime potječe od muškog imena Tamburin, koje se koristilo u srednjem vijeku. Prezime Tambić nastalo je kao nadimak za osobu koja je bila dobar svirač na tamburini, popularnom instrumentu u Dalmaciji.

Prema nekim izvorima, prezime Tambić potječe iz Bosne i Hercegovine, gdje se također često javlja. U Bosni i Hercegovini, Tambići su najčešće u središnjoj Bosni, u mjestima poput Kiseljaka i Kreševa. Prema jednoj teoriji, Tambići su se doselili u Bosnu tijekom 16. stoljeća iz Turske.

Uz to, postoje i druge teorije o porijeklu prezimena Tambić. Prema jednoj od njih, prezime Tambić potječe iz Italije, od imena Tamberlini. Ova teorija kaže da su Tamberliniji bili plemićka obitelj koja se doselila u Dalmaciju u 16.

stoljeću. Prezime Tambić nastalo je od promjene prezimena Tamberlini u Tambić. Ipak, ova teorija nije potvrđena, a nema ni dovoljno dokaza koji bi je opravdali.Kao što vidimo, postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena Tambić, ali još uvijek nema pouzdanih dokaza koja bi potvrdila jednu od njih. Bez obzira na porijeklo, Tambići su danas jedna od brojnijih obitelji u Hrvatskoj, a ime Tambić i dalje ima značenje koje se odnosi na glazbu i sviranje na tamburini.