Značenje i porijeklo prezimena SUSOVIĆ

Značenje prezimena SUSOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena SUSOVIĆ: Odakle potječe?Prezime SUSOVIĆ potječe iz Bosne i Hercegovine, a najzastupljenije je u području Ljubuškog, Gruda i Širokog Brijega. Prezime se sastoji od dva dijela: "su" i "sović".Prema nekim izvorima, riječ "su" potječe od turske riječi "sultan", što bi značilo da je prezime nastalo kao oznaka za člana sultanove vojske.

Drugi izvori tvrde da je "su" izvedenica od riječi "suv", što bi značilo "čist" ili "proziran".Drugi dio prezimena, "sović", potječe od imena "Sove" ili "Sova". Ime je nastalo od imena ptice sove, koja je u nekim kulturama simbol mudrosti.

Prezime SUSOVIĆ se prvi put spominje u 19. stoljeću u Ljubuškom, gdje je bilo nekoliko obitelji s tim prezimenom. Tijekom godina, prezime se proširilo na susjedna područja, a danas se može pronaći u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i u dijaspori.

Prezime SUSOVIĆ ima značenje "čist kao sova" ili "član sultanove vojske". Međutim, važno je napomenuti da značenje prezimena često nije povezano s osobom koja ga nosi.U svakom slučaju, prezime SUSOVIĆ ima bogatu povijest i predstavlja dio kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.