Značenje i porijeklo prezimena SUHIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena SUHIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena SUHIĆ: Odakle potječe?

Prezime Suhić može se naći u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i u Hrvatskoj te Srbiji. Prema nekim izvorima, prezime Suhić potječe od turske riječi “suh”, što znači “suho” ili “bez vode”. Prema drugoj teoriji, prezime Suhić dolazi od riječi “suha”, što znači “zdrav” ili “čist”.

Iako se ne zna točan datum kada se prezime Suhić pojavilo, pretpostavlja se da potječe iz vremena osmanlijske vlasti u Bosni i Hercegovini, tijekom 15.

i 16. stoljeća. Kako su Turci tada vladali ovim prostorima, mnogi muslimani su dobili prezimena koja su bila turskog porijekla, a Suhić je jedno od takvih prezimena.

Postoji i teorija koja tvrdi da prezime Suhić potječe od starosjedilaca koji su živjeli u nekom od suhih krajeva Bosne ili Hercegovine, te su zato dobili prezime koje simbolizira suhoću i nedostatak vode.

Bez obzira na točan izvor prezimena Suhić, važno je napomenuti da se ovo prezime nosi u brojnim obiteljima diljem Bosne i Hercegovine, kao i u drugim dijelovima regije, te predstavlja dio kulturne baštine ovog područja.